Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Ve Žďáru vybudují městský dispečink umožňující dálkově řídit i semafory

Žďár nad Sázavou bude mít městský dispečink umožňující do budoucna dálkově řídit například intenzitu topení v budovách, veřejného osvětlení nebo semafory u silnic. Jeho vytvoření je součástí dvouletého projektu v předpokládané hodnotě 9,3 milionu korun zaměřeného na rozvoj konceptu chytrého města. Většinu jeho nákladů pokryje evropská dotace, již má radnice slíbenou. Novinářům to řekl starosta Zdeněk Navrátil (Žďár-živé město).

Koncept Smart city (chytré město) se zaměřuje na využívání moderních technologií ke zlepšení kvality života ve městech. „Myslím, že v tuto chvíli jsme mezi, řekněme, 20 městy v České republice, které se této oblasti věnují,“ uvedl Navrátil. Slibuje si od ní snížení nákladů na provoz města a zlepšení městských služeb. Obyvatelé by měli mít zároveň možnost získat data, která je budou zajímat.

Dispečink by město mělo mít do konce příštího roku. Jednotlivá místa pak budou postupně osazována technologiemi, které budou s dispečinkem bezdrátově komunikovat, což by se mělo týkat třeba i autobusů MHD. Z dispečinku pak bude možné dálkově řídit intenzitu nočního osvětlení například na cyklostezkách podle jejich využívání nebo upravit nastavení semaforů, zatímco teď musí město čekat na člověka, který je dokáže přeprogramovat. Radnice chce do spolupráce zapojit i správce technických sítí a firmu SATT, jež se zabývá centrálním vytápěním i datovými rozvody.

Na projekt má Žďár nad Sázavou slíbených 8,8 milionu korun z operačního programu Zaměstnanost. Kromě vzniku dispečinku dotace poslouží k vytvoření celkové strategie rozvoje aktivit chytrého města, generelu dopravy a ke zmapování komunikací ve městě. Radnice z těchto peněz bude rovněž po dobu trvání projektu platit odborného garanta, který bude aktivity chytrého města koordinovat. Pracovat pro ni bude na poloviční úvazek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dispečink, semafory, osvětlení, investice, smart city, Žďár nad Sázavou, projekt, Zdeněk Navrátil, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Žďáru vybudují městský dispečink umožňující dálkově řídit i semafory | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.