Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Žďár nad Sázavou vymění 1300 svítidel veřejného osvětlení, sníží spotřebu

Radnice ve Žďáru nad Sázavou se v nejbližších dvou letech chystá vyměnit 1384 starších sodíkových svítidel veřejného osvětlení za LED svítidla, která mají nižší spotřebu elektřiny. Zároveň nechá natřít okolo 120 sloupů. Na projekt za 31 milionů korun požádalo město o dotaci, která by mohla pokrýt skoro třetinu předpokládaných nákladů. Uvedl to místostarosta Jaroslav Hedvičák (ANO).

Město aktuálně dokončuje druhou etapu výměny svítidel veřejného osvětlení, v součtu jich pak bude nových přes 730. "Třetí etapou bychom rádi povyměňovali zbylá svítidla, která v tuto chvíli ještě nejsou ledková," řekl místostarosta Jaroslav Hedvičák (ANO). Doplnil, že tento projekt by měl podle výpočtů zajistit roční úsporu 333 000 kilowatthodin elektřiny, což představuje okolo 1,7 milionu korun.

Dříve žďárská radnice informovala o tom, že kvůli drahé elektřině začala v některých místech omezovat veřejné osvětlení. Někde bylo vypnuté každé druhé svítidlo. Zástupci dvacetitisícového města tehdy uvedli, že místa byla vybraná tak, aby byla zachovaná bezpečnost a aby lidem zůstala vždy alespoň jedna osvětlená cesta domů.

"Není to jen o těch úsporách, je to i o nějakém světelném smogu. Myslím, že ten krok, ke kterému jsme přistoupili, nebyl špatný. Ani nezaznamenávám nějaké odezvy od občanů, že by někde nebylo vidět," uvedl Hedvičák. Doplnil, že několik připomínek radnice řešila hned po zavedení nového systému svícení.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky svítidla, LED světla, úspory, energie, Žďár nad Sázavou, Jaroslav Hedvičák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďár nad Sázavou vymění 1300 svítidel veřejného osvětlení, sníží spotřebu | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.