Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ANKETA: Konec nákupům na asijské tržnici. Synagogu v Meziříčí převzalo město, to tam bude pořádat různé akce

Pokud projíždíte Velkým Meziříčím, pak jistě nepřehlédnete netradiční červenou synagogu na ulici Novosady. Tato stavba, která pochází z 19. století, je dnes chráněna jako kulturní památka. Momentálně je v ní centrum levného nákupu, to se ale na konci srpna změní. Objekt před několika dny od Brněnské židovské obce převzala radnice ve Velkém Meziříčí. A má s ní velké plány.

Po základních úpravách se budou v synagoze pořádat různé kulturní a charitativní akce. Veřejnost sem bude moci přijít na koncerty, výstavy, přednášky či filmové projekce.

„Větší investice budou připadat v úvahu nejdřív v příštím volebním období,“ řekl novinářům starosta Alexandros Kaminaras (nestraník za Společně VM) při podpisu darovací smlouvy. Město Velké Meziříčí synagogu od židovské obce převzalo po letech debat o jejím možném využití. To, že budova byla zázemím pro tržnici, řada lidí kritizovala. „Začíná dlouholetá cesta k obnově tohoto objektu, který si ji bezpochyby zaslouží. Bereme si na sebe velké břímě, ale jsem přesvědčen, že je naší morální povinností to udělat a navrátit jednomu ze symbolů našeho města důstojnost,“ uvedl starosta města Kaminaras.

Synagoga před rokem 1940, zdroj: Muzeum Velké Meziříčí 

Město chce do synagogy nejdřív postupně vnášet společenský život. „Jsem přesvědčen o tom, že po několika letech, až široká veřejnost pochopí ten potenciál objektu pro využití tohoto charakteru, bude investice v řádu minimálně vyšších desítek milionů korun obhajitelná," dodává starosta. Novogotická budova podle něj patří k ikonickým stavbám města, stejně jako třeba zámek, historické centrum a dálniční most Vysočina. „Jsme velmi rádi, že jsme našli ve městě Velké Meziříčí toho pravého partnera," řekl Jáchym Kanarek, předseda Židovské obce Brno.

Je dobře, že asijská tržnice v Nové synagoze skončí?

Celkem hlasovalo117 čtenářů

Pronájem obchodníkovi byl podle něj jednou z mála možností, jak větší ze dvou velkomeziříčských synagog zakonzervovat. Sousední Starou synagogu židovská obec opravuje, práce by tam mohly skončit za dva tři roky. „Dohodli jsme se, že změnou majitele naše spolupráce nekončí. Chtěli bychom propojit Starou i Novou synagogu a pozemky mezi nimi v jeden živý celek," nastínil plány starosta Velkého Meziříčí.

Ministerstvo kultury 23. července 1999 prohlásilo Novou synagogu za kulturní památku.

Až Novou synagogu opustí asijský obchodník, pak radnice naplánuje nejnutnější opravy, které je potřeba udělat, aby v budově mohly být různé akce. Vyměnit bude potřeba elektroinstalaci a zřejmě také upravit sociální zázemí pro návštěvníky. Větší investice teď nutné nejsou. „My přebíráme objekt, který je v současnosti z hlediska stavebně technického stabilizovaný," řekl starosta.

Zpět do 19. století 

Velkomeziříčská Nová synagoga byla postavena roku 1870. Autorem projektu byl vídeňský architekt August Prokop. Budovu v pseudogotickém slohu postavil místní stavitel Václav Roučka. Synagoga byla postavena z neomítnutých červených a černých cihel. Okna byla zdobena barevnými vitrážemi se symbolem Davidovy hvězdy a nad vchodem byly umístěny hebrejské citáty z Bible. Novogotická halová budova měla tři podlaží a sedlovou střechu.

Synagoga svým účelům sloužila do roku 1942, kdy židovská obec zanikla deportacemi do koncentračních táborů. Po druhé světové válce měla nové využití – sloužila jako sklad německé armády. V 50. letech minulého století synagogu převzala jednota lidové služby, upravila budovu tak, že přibyly sociální zařízení, nájezdová rampa a nákladní výtah.

Na začátku 90. let začali majitelé objekt pronajímat jako prodejnu textilu a spotřebního zboží.

Stav budovy není vůbec špatný 

Fakulta stavební Vysokého učení technického v Brně před dvěma lety provedla průzkum stavu objektu. Podle něj byly odhadovány náklady na revitalizaci a památkovou obnovu objektu na 30 milionů korun bez DPH. Navzdory prvotním odhadům se ukázalo, že technický stav budovy není vůbec špatný. Díky tomu, že do objektu nezatéká, nedochází v posledních letech k poškození vnitřních prostor.

Zastřešení synagogy má podle diagnostického průzkumu životnost nejméně 25 let a aktivní nejsou ani trhliny v obvodovém zdivu, které vznikly kvůli novodobé vestavbě patra. Obě podlaží teď nabízí v součtu skoro skoro 600 metrů čtverečních užitné plochy.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní památkový ústav, prazdnedoma.cz, vysocina.eu, Muzeum Velké Meziříčí | Zdroj prazdnedomy.cz, vysocina.eu, wikipedia, ČTK, Město Velké Meziříčí

Štítky synagoga, památky, správa, židovská, obec, Velké Meziříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Konec nákupům na asijské tržnici. Synagogu v Meziříčí převzalo město, to tam bude pořádat různé akce | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.