Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vedení Velkého Meziříčí očekává další debatu o převzetí synagogy, kde sídlí tržnice

Vedení Velkého Meziříčí očekává další debatu o možnosti převzít Novou synagogu. Teď je v ní tržnice, což řada lidí kritizuje. Novogotickou památkově chráněnou stavbu nabízí radnici za symbolickou cenu delší čas židovská obec. Zatím ji pronajímá obchodníkovi. Nabídka na předání synagogy městu pořád trvá, řekl na dotaz novinářů starosta Alexandros Kaminaras (nestraník za Společně VM).

Táňa Pelíšková z Židovské obce Brno na loňské debatě ve Velkém Meziříčí řekla, že peníze z pronájmu umožnily synagogu zachránit, než se pro ni najde lepší náplň.

„Přes to všechno, co nás čeká za investice, bychom se k tomu čelem postavit měli," míní Alexandros Kaminaras. Rozhodnutí samosprávy by podle jeho názoru mělo padnout v tomto volebním období. Vzhledem k tomu, že město připravuje řadu investic, například rekonstrukce knihovny, zimního stadionu a náměstí, nebude moci do synagogy v dohledné době dávat větší peníze. Podle starosty by bylo možné oživovat synagogu pro veřejnost postupně.

„Nabízí se myšlenka vzniku nějakého komunitního centra nebo vůbec nějakého variabilního prostoru, který byl byl jednou využit pro nějaký koncert, jednou pro přednášku, jednou pro charitativní akci," uvedl. Podle stavebně-technického průzkumu, který má město, je objekt synagogy stabilizovaný. „I kdybychom do něj neinvestovali v dohledné době, na což peníze mít nebudeme, tak nespadne, nikoho nebude ohrožovat," řekl Kaminaras. Připomněl i to, že synagoga je na hezkém místě v centru, vedle řeky a s výhledem na zámek.

Dříve sklad německé armády, teď tržnice. Blýská se synagoze ve Velkém Meziříčí na lepší časy?

Pokud projíždíte Velkým Meziříčím, pak jistě nepřehlédnete netradiční červenou synagogu na ulici Novosady. Tato stavba, která pochází z 19. století, je dnes chráněna jako kulturní památka. Brněnská židovská obec, její nynější majitel, teď...

Podle místostarosty Martina Kamana (nestraník za Společně VM) by například bylo složité shánět na synagogu dotace nebo provozovatele, když nebude města. Převzetí budovy by přineslo náklady na její vytápění a udržování, využívat by ji asi zpočátku šlo jen občas. „Ale zdá se nám, že to dává smysl," řekl.

Vestavěné patro kvůli skladování 

Nová synagoga byla vystavěná v letech 1868 až 1870. Podle dostupných údajů naposled sloužila svému účelu v roce 1940. Později v ní bylo vestavěné patro kvůli skladování, zakrývá pohled na klenbu. Vedle Nové synagogy stojí Stará synagoga pocházející z konce 17. století.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, památky, správa, Velké Meziříčí, AUDIO, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Velkého Meziříčí očekává další debatu o převzetí synagogy, kde sídlí tržnice | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.