Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Velkém Meziříčí se otevřelo nejmodernější policejní obvodní oddělení v rámci celé Vysočiny

Slavnostní otevření má za sebou nová moderní budova obvodního oddělení policie ve Velkém Meziříčí. Policisté se do nového přestěhovali ve druhé polovině února, veřejnosti lidem nové prostory slouží od 23. února. Ke stejnému datu byla pro veřejnost uzavřena původní budova obvodního oddělení na ulici Zámecká.

Tento objekt dlouhodobě nevyhovoval potřebám dnešní doby, kromě jiného zejména z kapacitních důvodů. „Na obvodním oddělení Velké Meziříčí, pod které patří policejní stanice Velká Bíteš, je v současné době plánovaných 43 systemizovaných služebních míst a jedno místo občanského pracovníka - 33 policistů ve Velkém Meziříčí a 10 ve Velké Bíteši. Aktuálně je jich obsazeno 40, což znamená, že ve Velkém Meziříčí chybí jeden policista a ve Velké Bíteši nejsou obsazené dvě policejní tabulky,“ popisuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Obvodní oddělení Velké Meziříčí patří mezi obvodní oddělení, kde se předpokládá ještě v letošním roce zřízení prvosledových hlídek. V rámci územního odboru Žďár nad Sázavou tyto speciálně vycvičené policejní hlídky budou dislokovány kromě Žďáru nad Sázavou, kde již fungují, ještě ve Velkém Meziříčí a Bystřici nad Pernštejnem.

Průběh stavby nové budovy

Výstavba nového objektu odstartovala symbolickým poklepáním základního kamene 10. prosince 2019 a zhotovitel stavby – velkomeziříčská stavební společnost GREMIS - ji předal Krajskému ředitelství policie Kraje Vysočina koncem prosince loňského roku, aby 11. ledna 2022 mohla proběhnout její kolaudace. Stavební firma tak stavbu předala s několikaměsíčním předstihem oproti původním plánům.

Náklady a technické údaje stavby

Celkové investiční náklady: 62 288 885 korun
Z toho konstrukční část: 26 762 000 korun
Technická a technologická část: 9 642 000 korun
Ostatní náklady (sítě, terénní úpravy, opěrné zdi): 12 219 000 korun

Administrativní a provozní budova

zastavěná plocha: 442 m2
podlahová plocha: 1073 m2
obestavěný prostor: 5330 m3

„S obrovským potěšením mohu dnes oficiálně prohlásit, že se dílo podařilo a že dneska otevíráme nejmodernější pracoviště určené pro policisty v Kraji Vysočina. Cesta k cíli nebyla nijak snadná a bez aktivního přístupu představitelů Města Velké Meziříčí – obou bývalých pánů starostů - bychom tady dnes nestáli. Komfortem, dispozičním řešením a vybavením nového obvodního oddělení se výrazně zvýší komfort nejen pro službu konající policisty, ale také pro obyvatele a návštěvníky města, kteří budou mít k dispozici vlídné a moderní prostředí pro vyřizování svých záležitostí,“ řekl při slavnostním otevření krajský policejní ředitel Miloš Trojánek.

Nová budova stojí na pozemku, který se nachází v blízkosti centra města za řekou Balinkou. Celkové předpokládané náklady na vybudování nového obvodního oddělení byly původně plánovány v částce 60 milionů korun. Pozemek pro výstavbu na ulici Třebíčská darovalo krajskému policejnímu ředitelství Město Velké Meziříčí, které místo stavby i připravilo z hlediska vybudování inženýrských sítí. Stavba si nakonec vyžádala celkové investiční náklady ve výši téměř 62,3 milionu korun.

Nekonvenční přístup

Návrh budovy, umístěné ve svahu, zpracovala brněnská projekční kancelář, v jejímž čele stojí architekt Libor Žák. „Hlavní myšlenkou bylo vytvořit návrh budovy pro policii s charakteristickým snadno zapamatovatelným výrazem technicistního charakteru. Celkový výraz budovy koresponduje se špičkovým vnitřním vybavením. Architektonickým záměrem bylo vnesení nekonvenčního přístupu do návrhu tohoto typu veřejné budovy. Suverénně a samozřejmě působí horizontální i nárožní arkýř nekonvenčního řešení fasády s metalickým odleskem velmi světlého mosazného barevného tónu,“ popisuje záměr Libor Žák.

Projektantovi se podařilo vytvořit projekt, který poté zhotovitel zrealizoval, a vznikl tak unikátní, zajímavý a především moderní objekt určený policistům obvodního oddělení, který přesně odpovídá potřebám moderního policejního sboru. „Velikost obvodního oddělení byla vyhodnocena pro možné řešení dispozice bez oddělení dveřmi v jednotlivých podlažích. Požárně bezpečnostní řešení tohoto typu budovy umožnilo vytvořit z hlavních prostor pouze jeden požární úsek pro všechna tři podlaží. Tím se stala dispozice záměrně otevřenou a přehlednou, bez předělů požárně dělícími příčkami a dveřmi. Jedná se zde o nadčasové typologické řešení policejní budovy malé až střední velikosti,“ doplňuje koncept Žák.

Nová budova má tři nadzemní podlaží, která jsou provozně odlišná. Prostřední vstupní podlaží využívá bezbariérového vstupu pro veřejnost. V něm se nachází i centrální pracoviště celé budovy - pracoviště nepřetržité dozorčí služby s nezbytnými navazujícími místnostmi. „Vstup pro veřejnost bude otevřenou zónou vůči veřejnosti a je řešený bezbariérově, přátelsky a je doplněný také sociálním zařízením. Druhé nadzemní podlaží je nástavbou nad operativním nepřetržitým provozem dvou spodních podlaží. Jsou zde umístěny převážně kancelářské plochy a vedení obvodního oddělení,“ popisuje mluvčí Čírtková.

Podzemní podlaží bude nezbytným zázemím pro službu konající policisty. Jsou zde vybudovány garáže, šatny, cely a technické zázemí. Ve všech podlažích je dominantním prostorem hala se schodištěm v centrální poloze uvnitř dispozice.

„Hlavním motivem architektonického řešení je centrální dispozice se schodištěm umístěným uprostřed pod střešními světlíky. Budova policie dostala ráz administrativního vila domu. Soudobým řešením je použití litých polyuretanových bezespárých podlah v charakteristické pastelové šedomodré barvě,“ doplňuje architekt Libor Žák. 

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky služebna, obvodní, oddělení, policie, Velké Meziříčí, Kraj Vysočina, Velká Bíteš, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Velkém Meziříčí se otevřelo nejmodernější policejní obvodní oddělení v rámci celé Vysočiny | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.