Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Před sedmi lety zemřel student Petr Vejvoda. Hrdina, kterého ve Žďáru nožem zavraždila Barbora Orlová

14. říjen 2014. Den, na který lidé ve Žďáru nad Sázavou určitě nikdy nezapomenou. Tento den se zapsal černým písmem asi nejvíc pro rodinu a nejbližší tehdy šestnáctiletého studenta Petra Vejvody. Tento hrdina, který se rozhodl bránit život své spolužačky, se stal nevinnou obětí dnes třiatřicetileté Barbory Orlové z Ostravska, psychicky nemocné ženy. Ta zmíněného studenta, na den přesně před 7 lety, chladnokrevně zabila.

Co se tehdy vlastně stalo?

Tragická událost se stala v době, kdy byl zmíněný student Petr Vejvoda ve třetí ročníku. Konkrétně to bylo na žďárské střední škole obchodu a služeb, tam se Petr učil na kuchaře. V osudný den do školy vnikla tehdy šestadvacetiletá Barbora Orlová, která se u vstupu do šaten, jež se otevírají pomocí čipové karty, vmísila mezi studenty. V šatně pak Orlová, trpící schizofrenií, zaútočila přinesenou replikou vojenského nože, který měl čepel dlouhou 21 centimetrů, na jednu ze studentek, která zde seděla. Postižené přispěchal na pomoc Petr Vejvoda, ale Orlová nožem napadla i jeho. Zbraň mu vrazila do hrudníku. Následně útočnice obrátila svou pozornost k napadené dívce, kterou pronásledovala a stříkala při tom kolem sebe pepřovým sprejem. Dívce se ale podařilo utéci a Orlová pak napadla jinou studentku, která právě procházela okolo. Nožem ji bodla do břicha a krvácející ji odtáhla do šaten, kde dívku měla coby rukojmí.

Ke škole se v tu dobu začali sjíždět záchranáři. Mezi nimi také policejní vyjednavač Petr Gruber, který se s útočnicí dohodl, že se sám vymění za rukojmí, aby umožnil ošetření krvácející dívky. Orlová souhlasila, ale posléze nožem poranila v obličeji i Grubera.Zneškodnění útočnice nakonec provedla jednotka střežící bezpečnost jaderné elektrárny Dukovany. Použila k tomu taser, jímž Orlovou omráčila.

Orlová: Mrzí mě, co jsem Petrovi udělala

Za svůj čin nakonec útočnice před soud nešla, neboť odborný znalec shledal, že v době útoku nebyla příčetná. Orlová totiž trpí paranoidní schizofrenií. Orlová později vypověděla „Dříve jsem se řídila bludy,“ vypověděla již dříve Barbora Orlová, která kvůli své diagnóze dlouhodobě bere léky.

Téměř dva roky se k případu znovu vyjádřila. „Mrzí mě to, trápí mě to, beru antidepresiva. Neměla jsem v úmyslu nikoho připravit o život. Kvůli nemoci jsem se řídila bludy a nevěděla jsem, co dělám. Nechápu, že jsem něco takového vůbec mohla vymyslet," uvedla v červenci 2016 Barbora Orlová.

Se svou nemocí je smířená a už dříve na ni brala léky. Potom však některé vynechala kvůli tomu, že z nich byla unavená. „Pak jsem znovu všemu podlehla. Nyní už vím, že prášky budu brát do konce života. Jsem úplně jiný člověk, pokud je beru a pokud ne. Měla jsem je brát už předtím, je to pro mě ponaučení na celý život," řekla Orlová.

Doplnila, že pokud by měla být někomu nyní nebezpečná, tak jedině sama sobě. „Sáhla bych na život jedině sama sobě. Někdy si říkám, že by bylo lepší tady nebýt. V současné době nemám přes rok žádné komplikace, neslyším ani hlasy a nemám ani pocity sledování," dodala před pěti lety Barbora Orlová.

Výrazné psychické problémy měla Orlová již v minulosti. Žena byla několik měsíců před vraždou ve Žďáru nad Sázavou propuštěna z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu, protože již v roce 2012 zaútočila na žáky v Havířově.

Vzpomínka na Petra Vejvodu

Šest dní po hrozivém útoku se v kostele svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře uskutečnil pohřeb. Zazněl zde také dopis od kardinála Dominika Duky adresovaný rodičům, který přečetl kněz Tomáš Holý.

Rodiče si nejprve nechávali urnu s popelem svého syna doma, ale posléze ji plánovali uložit do hrobky na nížkovském hřbitově.

17. října 2014 na břehu Veselského rybníka u Nového Veselí společně prezident České republiky Miloš Zeman, krajští hejtmani a majitel pozemku Constantin Kinský vysadili dubovou alej. O šest měsíců později získala alej pojmenování po Petru Vejvodovi - Dubová alej Petra Vejvody.

„Žádná pamětní deska ani alej nemůže nahradit život Petra Vejvody. Každý návštěvník aleje si teď ale uvědomí, že existují lidé, kteří jsou ochotni za jiného položit život. Skláním se před jeho hrdinstvím," řekl tehdejší hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

Na začátku prosince 2014 převzali rodiče z rukou tehdejší pražské primátorky Adriany Krnáčové Cenu Michala Velíška, která byla Petru Vejvodovi za jeho čin in memoriam udělena.

Bouřlivý potlesk ve stoje

Ocenění za nejlepší záchranářský čin převzali Petrovi rodiče 15. dubna 2015 z rukou prezidenta České republiky Miloše Zemana. Spolu s ním byl oceněn také policejní vyjednavač Petr Gruber. Prezident již druhý den po neštěstí ve žďárské škole uvedl, že zvažuje během slavnostního udílení státních vyznamenání 28. října ocenit také Vejvodu. Pro rok 2014 sice tou dobou již byl seznam vyznamenaných uzavřen, nicméně 14. dubna 2015 prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na twitterovém účtu oznámil, že Vejvodovi 28. října toho roku medaili udělí.

Svůj slib prezident splnil a když dojatý Petrův otec ve Vladislavském sále Pražského hradu 28. října 2015 přebíral medaili Za hrdinství, prezident se před ním hluboce uklonil a přítomní v sále ocenili chlapcův čin bouřlivým potleskem ve stoje.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Petr Vejvoda, Barbora Orlová, vražda, úmrtí, škola, student, hrdina, Žďár nad Sázavou, schizofrenie, Orlová, alej, okres Ostrava-město, šatna, Miloš Zeman, Česko, Dominik Duka, Adriana Krnáčová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ilona Boháčková Šveca

Čest jeho památce

Čtvrtek, 14. října 2021, 20:47Odpovědět

Před sedmi lety zemřel student Petr Vejvoda. Hrdina, kterého ve Žďáru nožem zavraždila Barbora Orlová | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.