Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pouť ve Žďáru, jedna z největších v ČR, nebude ani letos. Důvodem je nejistá situace na podzim

Ve Žďáru nad Sázavou letos nebude pouť ani v náhradním zářijovém termínu. Novinářům to řekla místostarostka Romana Bělohlávková (za KDU-ČSL). Žďárská svatojánská pouť se stovkou atrakcí a dvěma stovkami prodejních stánků patřila minulé roky mezi největší v Česku. Kvůli koronavirové epidemii se její světská část nekonala ani vloni. Městské Slavnosti jeřabin se ve městě na přelomu srpna a září uskuteční.

Letos v dubnu zástupci města uvedli, že kvůli epidemii přeloží pouť s atrakcemi z tradičního termínu v květnu na první víkend v září. O zrušení náhradního termínu pouti rozhodla radnice tento měsíc, podle místostarostky kvůli tomu, že není jisté, jaká bude epidemická situace na podzim. „Vzhledem k tomu, že jsme nechtěli přivádět ty provozovatele do nějakých neřešitelných nebo špatně řešitelných situací, chtěli jsme jim dát jednoznačné vyjádření," uvedla Romana Bělohlávková.

Slavnosti jeřabin budou podle městského webu od 21. srpna do 18. září. Po minulém zaměření na sklo bude jejich letošním tématem kov. Toto téma se podle starosty Martina Mrkose (Žďár-živé město) nabízelo, protože tamní strojírenský a metalurgický podnik Žďas letos slaví 70 let od založení. „Na téma kovu proběhnou výstavy, výlety, komentované procházky po městě i přednášky a řada dalších kulturních akcí," řekl Martin Mrkos.

S rozvojem Žďasu se rozrůstal i Žďár nad Sázavou. Výstava 350 fotografií přibližujících výstavbu podniku bude v tamním Regionálním muzeu od 29. srpna. Zájemci se také například mohou zúčastnit výletu po místech v okolí spojených se zpracováním kovu v minulých stoletích. „Protože Žďárské vrchy kdysi bývaly takovými 'Vítkovicemi' českých zemí," řekl starosta. Další výprava zamíří za kovářskou tradicí do dolnorakouského Ybbsitzu.

Náklady na slavnosti budou okolo 700 tisíc korun. Podle předpokladu města na ně poskytne půl milionu korun dotační program Interreg určený na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českem a Rakouskem.

Ohodnoť článek

Štítky pouť, správa, zábava, kultura, koronavirus, Žďár nad Sázavou, Česko, slavnost, Romana Bělohlávková, KDU-ČSL, kovy, Martin Mrkos, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pouť ve Žďáru, jedna z největších v ČR, nebude ani letos. Důvodem je nejistá situace na podzim | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.