Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letošního cvičení Ample Strike se zúčastní na 750 vojáků. Své zástupce budou mít i USA

Letecké cvičení Ample Strike, které bude hostit 22. letecká základna Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou na Třebíčsku, se bude konat od 29. srpna do 20. září. Kromě 500 českých vojáků se ho zúčastní také asi 250 vojáků ze zahraničí, řekl mluvčí cvičení Petr Vajčner. Loni u Náměště a na dalších místech České repuliky cvičilo asi 1200 vojáků.

Hlavním cílem je společný výcvik předsunutých leteckých návodčích (JTAC) a letových osádek. Dorazí vojáci ze Slovenska, Maďarska, Německa a Spojených států amerických.

Do cvičení zasáhne 25 letounů a vrtulníků z pěti zemí. Česká armáda zapojí dva gripeny, čtyři bitevníky L-159 ALCA a tři bojové vrtulníky Mi-24/35 HIND. USA vyšle bombadér B-52 Stratofortress nebo letoun určený k doplňování paliva jiným letounům ve vzduch KC-135 Stratotanker. Němci poskytnou mimo jiné stíhací letoun PA-200 Tornado.

Technika i vojáci začnou na cvičení přijíždět po oficiálním zahájení 30. srpna. Samotné cvičení se uskuteční od 3. do 11. září. „Vojáci budou využívat zejména vojenský výcvikový prostor Boletice; 22. základnu vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou; 21. základnu taktického letectva Čáslav; 25. protiletadlový raketový pluk Strakonice; 26. pluk velení, řízení a průzkumu Stará Boleslav a Správu letiště Pardubice," uvedl Petr Vajčner.

Letečtí návodčí navádějí piloty na cíl. Často se pohybují v nebezpečných oblastech za linií nepřátel. S piloty komunikují v angličtině, požadavkem tak je nejen výborná fyzická a psychická kondice, ale také dobrá znalost angličtiny.

Autoři | Foto Drbna

Štítky armáda, cvičení, vojáci, Ample Strike, USA, Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou, okres Třebíč, Náměšť nad Oslavou, Armáda České republiky, Německo, Slovensko, Maďarsko, Mil Mi-24

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošního cvičení Ample Strike se zúčastní na 750 vojáků. Své zástupce budou mít i USA | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.