Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dukovany snižují výkon druhého bloku. Podle plánu bude stát do června

Jaderná elektrárna Dukovany dnes podle plánu odstavila jeden ze čtyř výrobních bloků. Blok číslo dva bude stát necelé dva měsíce kvůli výměně pětiny jaderného paliva za čerstvé, plánované údržbě a kontrolám a kvůli modernizaci částí zařízení. Výkon bloku operátoři postupně snižovali od 12:00. Elektřinu přestal do sítě dodávat kolem 17:00 po odpojení obou generátorů, sdělil dnes mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Zbývající tři bloky Dukovan jsou v provozu.

V odstaveném bloku odborníci provedou 30 významných technických a modernizačních akcí včetně instalace třetího čerpadla chlazení bazénu skladování použitého paliva nebo instalace nových regulačních armatur na systému odkalů parogenerátorů.

Dukovanská elektrárna s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Elektrárna loni dodala 14,25 TWh elektřiny.

„V rámci primárního a sekundárního okruhu provedou technici kontrolu a čištění reaktoru, servis hlavních cirkulačních čerpadel a parogenerátorů nebo údržbu zařízení obou parních turbín. Pokračovat bude také rekonstrukce podružných rozvaděčů i obnova ochran systémových rozvoden 6 kV," řekl Jiří Bezděk. Snížení výroby se odběratelů elektřiny nedotkne. ČEZ elektřinu zajistí ze svých dalších zdrojů.

Příprava na odstávku 

Dukovany mají za sebou úspěšné tři měsíce plného provozu všech čtyř výrobních bloků, díky čemuž se nám od začátku roku podařilo bezemisně a bezpečně vyrobit téměř 6 milionů MWh elektřiny. Současně jsme se intenzivně připravovali na nadcházející odstávku, tak, abychom na konci června mohli blok uvést zpět do plného bezpečného a spolehlivého provozu," vysvětlil ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. Jaderná elektrárna už měla letos odstavený třetí blok. Po více než dvouměsíční plánované odstávce začal elektřinu znovu dodávat v polovině února.

Autoři | Foto ekolist.cz

Štítky ČR, energie, jaderná, odstávka, ČEZ, Dukovany, elektřina, elektrárna, Jiří Bezděk, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dukovany snižují výkon druhého bloku. Podle plánu bude stát do června | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.