Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zastupitelé Vysočiny znovu podpořili stavbu nových bloků Dukovan

Zastupitelé Kraje Vysočina znovu podpořili projekt jednoho až dvou nových bloků v Jaderné elektrárně Dukovany a požádali vládu o naplňování strategických dokumentů, které s jejich stavbou počítají. Reagovali tak na nedávná vyjádření zástupců vlády, že je možné rozhodnutí o zahájení stavby nového bloku odložit a životnost nynějších dukovanských bloků prodloužit o dalších deset let. Pro usnesení hlasovalo všech 43 přítomných krajských zastupitelů.

Kraj Vysočina se zároveň připojil k textu otevřeného dopisu určenému premiéru Andreji Babišovi (ANO) a ministryni průmyslu a obchodu Martě Novákové (za ANO), který podepsali také zástupci krajské hospodářské komory, občanské bezpečnostní komise při elektrárně, Energetického Třebíčska a organizací zastupujících obce z okolí Dukovan. „Velice nás překvapilo, že paní ministryně mluví o prodloužení životnosti stávajících bloků v Dukovanech nad rámec životnosti, kterou připouští energetická koncepce a národní akční plán,“ stojí mimo jiné v textu zveřejněném na webu kraje.

Krajští zastupitelé pověřili hejtmana Jiřího Běhounka (za ČSSD), aby stanovisko tlumočil premiérovi a ministryni průmyslu. Stavbu nových bloků Dukovan kraj i regionální politici podporují dlouhodobě. Podle nich by měly být nynější bloky nahrazeny novým zdrojem pokud možno bez přerušení výroby elektřiny, protože jinak by podle nich region ekonomicky tratil.

Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku.

Předseda vlády i ministryně průmyslu a obchodu minulý měsíc uvedli, že česká vláda může odložit rozhodnutí o případné stavbě nového jaderného zdroje. Možností je podle nich právě prodloužení životnosti Dukovan o deset let. Náklady by byly 20 miliard korun, nový jaderný blok by stál zhruba 200 miliard korun, uvedl tehdy Babiš.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž k tomu následně uvedl, že firma aktuálně předpokládá, že dukovanská elektrárna zůstane v provozu následujících 20 let. „Tedy zhruba za rok 2035, tedy jak byly jednotlivé bloky v letech 1985 až 1987 postupně uváděny do provozu,“ uvedl.

Autoři | Foto ČEZ, a.s.

Štítky elektrárna, energie, jádro, Dukovany, stavba, blok, Kraj Vysočina, Andrej Babiš, ANO 2011, Marta Nováková, Hospodářská komora, Energetické Třebíčsko, Jiří Běhounek, ČSSD, Ladislav Kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Vysočiny znovu podpořili stavbu nových bloků Dukovan | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.