Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Dukovanech byl neplánovaně odstaven druhý blok. S největší pravděpodobností na týden

V Jaderné elektrárně Dukovany začala hodinu před půlnocí neplánovaná odstávka druhého výrobního bloku. Technici budou opravovat závadu v motoru jednoho z 18 záložních dieselových generátorů této elektrárny. Bude to krátkodobá odstávka, sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Podle údajů zveřejněných na webu firmy ČEZ by měla být výroba v tomto bloku obnovena v pátek 5. ledna. Zbývající tři bloky Dukovan zůstávají v provozu.

Na odběratele nebude mít podle mluvčího odstávka vliv, protože spotřeba elektřiny je v tomto období se svátky až o pětinu nižší než v běžných pracovních dnech, vliv na to má omezení průmyslové výroby. „Elektřiny tak bývá přebytek a je nutné její množství regulovat. I z tohoto důvodu Jaderná elektrárna Dukovany v uplynulých dnech snižovala svůj výkon o více jak deset procent,“ uvedl.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Závadu v motoru jednoho ze záložních dieselových generátorů zjistili technici při pravidelných zkouškách zařízení. V elektrárně je takových záložních generátorů 18. „Jde o zařízení, které by dodávalo elektřinu v případě, kdy by nefungoval ani jeden blok a nebyla by k dispozici elektřina z přenosové sítě včetně linek záložního napájení,“ uvedl Bezděk.

Doplnil, že tyto generátory tedy nemají přímou vazbu na výrobu elektrárny a zatím ani nebyly nikdy naostro využity. Při zjištění závady ale musí provozovatel i tato zařízení uvést do řádného stavu.

V Dukovanech byl naposled neplánovaně odstaven blok letos v listopadu, a to kvůli netěsnosti impulsní trubičky v nejaderné části zařízení. Šlo o blok číslo čtyři, odstávka trvala 15 dní.

Dukovanská elektrárna funguje více než tři desetiletí. Blok číslo jedna byl zprovozněn v roce 1985 a poslední čtvrtý blok roce 1987. ČEZ může pokračovat ve výrobě se všemi dukovanskými bloky i další léta. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) tento měsíc vydal nová povolení k provozu bloků tři a čtyři, u nichž nynější licence skončí s letoškem. U prvního bloku Dukovan má ČEZ nové povolení k provozu od loňského března a pro druhý blok této elektrárny ho získal letos v červnu.

Autoři | Foto www.cez.cz

Štítky Dukovany. odstávka, blok, Dukovany, elektrárna, výroba, generátor, ČEZ, Jiří Bezděk, Jaderná elektrárna Dukovany, Česko, Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dukovanech byl neplánovaně odstaven druhý blok. S největší pravděpodobností na týden | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.