Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Dukovanská elektrárna zvýšila výkon druhého bloku, dodá víc elektřiny

Energetici zvýšili výkon druhého bloku Jaderné elektrárny Dukovany z 500 na 512 megawattů (MW), bude dodávat víc elektřiny. Uskutečnili další část projektu, který se týká všech čtyř dukovanských bloků. Letos v dubnu už stoupl výkon bloku číslo tři, na posledním bloku budou úpravy dokončené příští rok na jaře.

Roční výroba elektrárny po dokončení úprav na všech blocích podle předpokladu firmy stoupne přibližně o tři sta tisíc megawatthodin (MWh), tedy o 0,3 terawatthodiny (TWh). Dukovanská elektrárna vloni vyrobila 14,3 TWh elektřiny.

Druhý dukovanský blok byl do začátku srpna odstavený kvůli plánované obměně části paliva, kontrolám a údržbě zařízení. Kontroly a testy při jeho spouštění prokázaly bezpečný provoz a umožnily zvýšit tepelný výkon reaktoru. „Díky tomu dosahujeme historicky nejvyšší výroby elektrické energie,“ uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín.

Po úpravách stoupla teplota vody na výstupu z reaktoru asi o dva stupně na 300,4 stupně Celsia. To při optimálních podmínkách znamená o 12 MW vyšší elektrický výkon. Letos má ještě elektrárna v plánu zvýšit výkon prvního výrobního bloku a na jaře příštího roku u posledního dukovanského bloku číslo čtyři, informoval ředitel.

Stále vyšší výkon

„Zdánlivě malé změny parametrů nám přinesou stovky tisíc megawatt elektřiny navíc ročně. Velkým benefitem zvýšení výkonu je fakt, že po potvrzení bezpečnostních rezerv nebyly nutné žádné rozsáhlé investice do zařízení,“ vysvětlil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Po spuštění v letech 1985 až 1987 měly bloky dukovanské elektrárny elektrický výkon 440 MW. Pomocí modernizací zařízení později energetici zvýšili instalovaný výkon každého dukovanského bloku na 500 MW. V Temelíně elektrický výkon obou bloků stoupl z 981 MW na současných 1086 MW.

Česko má šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dukovany vloni vyrobily 14,3 TWh elektřiny, Temelín překonal 16 TWh.

Dukovanská elektrárna opět chystá letní autokino. Výtěžek z promítání přispěje dětem, které touží jet k moři

Také během letošního léta mohou zájemci přijet do areálu Jaderné elektrárny Dukovany (JED) na letní autokino. Filmy se tam v srpnu budou promítat na parkovišti, a to v každém počasí. Letos je v plánu sedm filmů. Promítání má navíc charitativní...

ČEZ připravuje v Dukovanech stavbu dvou nových bloků, první by měl být hotový v roce 2036. Dodavatelem bude korejská společnost KHNP, již česká vláda v tendru upřednostnila před francouzskou EDF. Smlouva na stavbu reaktorů v Dukovanech by měla být podepsaná do konce března příštího roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČEZ

Štítky energie, jaderná elektrárna, ČEZ, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dukovanská elektrárna zvýšila výkon druhého bloku, dodá víc elektřiny | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.