Počasí dnes26 °C, zítra19 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

FOTO: 400 let starý dub v Třebíči bojuje o titul Strom roku 2024. Stojí nedaleko Palečkova mlýna

Také Vysočina má v anketě Strom roku svého finalistu. S číslem pět soutěží dub letní, který je starý zhruba 400 let a najdeme jej u Palečkova mlýna v Třebíči - Sokolí. Strom může podpořit veřejnost, hlasování bylo spuštěno právě dnes.

Podle informací uvedených na webu ankety jde o nepřehlédnutelný mohutný solitér, který má rozložitou korunu. Nachází se vedle polní cesty nedaleko Palečkova mlýna.  Dle pověsti může za jeho dvojitý kmen především hněv a šavle uherského krále Matyáše Korvína. Za jeho vznik prý zase vděčíme dvornímu šaškovi krále Jiřího z Poděbrad, Janu Palečkovi.

Zájemci se mohou do ankety zapojit veřejným hlasováním, a to od 22. července až do 6. října 2024. Vyhlášení výsledků se bude konat 22. října 2024 na brněnské Hvězdárně a planetáriu.

Vítězný Strom roku získá arboristické ošetření od odborné firmy a postupuje do mezinárodní soutěže Evropský strom roku. 

Snítku z dubu, která šlehla Jana Palečka do tváře, později zakomponovala Božena Němcová do pohádky O Popelce. Podle pověsti ji právě Paleček uložil do vyhloubeného důlku, když zde s výpravou odpočíval na své cestě do Třebíče.



Dub byl uctíván slovany i kelty. Pro naše předky byl symbolem síly, dlouhověkosti a mohutnosti. Jako druh má vysokou biologickou hodnotu, neboť jsou na něj navázány další životně důležité organismy.

Jde o jediného finalistu z Kraje Vysočina„Anketou Strom roku chceme podpořit aktivní lidi v péči o stromy v jejich okolí a představit veřejnosti zajímavé stromy s jejich příběhy. Celostátní anketu Strom roku pořádáme od roku 2002. Od té doby jsme obdrželi už 1 718 návrhů stromů a do finále postoupilo 262 stromů. Do hlasování se zapojilo již 742 tisíc lidí, získali jsme přes tři miliony korun a tento výtěžek putoval na výsadbu a ochranu stromů," uvádí organizátoři každoroční ankety Strom roku. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lucie Mojžíšová

Štítky strom, dub, finále, soutěž, anketa, Palečkův mlýn, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: 400 let starý dub v Třebíči bojuje o titul Strom roku 2024. Stojí nedaleko Palečkova mlýna | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.