Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Několikaletá obnova třebíčského parku Hrádek skončí 24. listopadu. Obnova vyjde zhruba na 40 milionů korun

Několikaletá obnova třebíčského parku Masarykovy sady - Hrádek skončí 24. listopadu poslední etapou, jejíž součástí bylo i vybudování toalet a zázemí, sdělil starosta města Pavel Pacal (Pro Třebíč). Do obnovy asi jedenáctihektarového areálu investovalo město postupně přibližně 38,5 milionu korun.

S obnovou parku začala třebíčská radnice v roce 2021. Razantní byla obměna zeleně. Asi 300 stromů a keřů nahradila nová výsadba. Nová je také lipová alej, upraveny byly cesty vedoucí parkem a centrální louka.

K novým lavičkám, lehátkům a stolům přibylo také vyhlídkové místo, které je tvořené třemi dřevěnými neuzavřenými kružnicemi o průměru několika metrů na betonových pilířích. Umístěné jsou na jižním okraji parku, odkud je výhled na historickou část města s památkami zapsanými na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, včetně baziliky svatého Prokopa a židovského města. Objekty mohou sloužit také jako dětské prolézačky, lavičky nebo fotokoutek s městskými dominantami. Nové je také veřejné osvětlení napříč parkem, ve kterém přibyl i veřejný gril.

Modernizace třebíčského Hrádku. Kromě bylinek a květinových luk přibude veřejný gril a posezení

Park Hrádek v Třebíči už tři roky prochází komplexní revitalizací. Pokud vše půjde podle plánu, tak letos na podzim bude hotovo. Lidé se tak mohou těšit na bylinkové záhony, květinové louky a také třeba na veřejný gril, jehož součástí bude posezení....

Městský park založil v roce 1926 Okrašlovací spolek jako Masarykovy jubilejní sady a jejich součástí byla čtyřřadá lipová alej, která byla v letech 2009 a 2011 rozšířena. Nad řekou Jihlavou park ve východní části ukončuje Masarykova vyhlídka vybudovaná v roce 1930 k 80. výročí narození prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Letos se vyhlídka stala kulturní památkou. Podle památkářů je významným dokladem architektonicky a urbanisticky hodnotné drobné stavby v krajině, vystihující život společnosti v období 20. a 30. let minulého století.

FOTO: Vysočina se může chlubit další kulturní památkou. Je jí dominanta Třebíče s odkazem na Masaryka

Už 93 let dohlíží na Třebíč T. G. Masaryk, konkrétně jeho tvář na takzvané Masarykově vyhlídce. Tento objekt, který vznikal v letech 1920 - 1930, byl nově prohlášen za kulturní památku.

V budoucnu v Třebíči přibude další park, i když podstatně menší. Vybraná je pro něj zeleň v Kremláčkově ulici na východním okraji města. Za jeho projektovou dokumentaci, která má být dokončená v polovině prosince, radnice zaplatí 951 tisíc korun.

ANKETA: Třebíč dá za vánoční výzdobu přes dva miliony korun. Strom městu nabízí i soukromí vlastníci

Třebíč letos za vánoční výzdobu zaplatí přes dva miliony korun, je to částka srovnatelná s předchozími lety. Poměrně velkorysou výzdobou se radnice snaží zpříjemnit svátky místním i zvýšit zájem turistů. Vánoční strom, který podle mluvčí...

„Veřejný prostor na ulici Kremláčkova by měl výrazně změnit svůj charakter – páteřní mlatová cesta, plochy pro relaxaci a hry, vodní plocha, pobytový trávník, prvky drobné architektury, mobiliář, vegetační úpravy. V současné době probíhá zpracování projektové dokumentace, investiční náklady zatím nejsou známy. Realizace by měla proběhnout v roce 2026," sdělila mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Třebíč (vizualizace)

Štítky park, správa, stavby, příroda, Hrádek, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Několikaletá obnova třebíčského parku Hrádek skončí 24. listopadu. Obnova vyjde zhruba na 40 milionů korun | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.