Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Třebíčské památky si zatím prohlédlo přes 80 tisíc turistů. Bazilika je oblíbená díky speciálním prohlídkám

Třebíč, jejíž některé památky byly před 20 lety zapsané na seznam UNESCO, od začátku roku navštívilo přes 80 tisíc turistů. Je to asi o osm procent méně než v roce 2022. Mezi zahraničními turisty stále chybějí především ti ze vzdálenějších míst - z Číny, USA nebo Jižní Ameriky. V tiskové zprávě to uvedla ředitelka Městského kulturního střediska Třebíč Nikola Černá. Hlavní turistickou sezonu uzavře v Třebíči o víkendu 28. a 29. října program na vodojemu i na židovském hřbitově.

Provoz památek v Třebíči zajišťují tři turistická informační centra TIC. Městkou věž, vodojem a větrný mlýn spravuje TIC Národní dům na Karlově náměstí. „Tyto památky navštívilo zhruba o dva tisíce turistů méně než v roce 2022. Židovskou čtvrtí provází zájemce zaměstnanci TIC Zadní synagoga, také zde se návštěvnost památek snížila o zhruba dva tisíce návštěvníků. Obě zmíněná informační centra zaznamenala propad jak v návštěvnosti památek, tak i provozů. Jedinou památkou se stejnou návštěvností jako v loňském roce zůstala bazilika svatého Prokopa. Navštívilo ji přes 14.000 zájemců," uvedla Nikola Černá.

Památkami UNESCO jsou v Třebíči židovská čtvrť se hřbitovem a areál baziliky svatého Prokopa.

Návštěvnost baziliky podle ní zvedá v hlavní turistické sezoně větší množství akcí včetně speciálních prohlídek.

Netradiční program je naplánovaný také na poslední říjnový víkend. Na vodojemu bude pátrací hra, v obřadní síni židovského hřbitova komentované prohlídky a rozšířené budou i prohlídky baziliky, která je vedle Zadní synagogy a Domu Seligmanna Bauera otevřená celoročně.

UNESCO na Vysočině 

České dědictví UNESCO tvoří 16 významných míst. Z toho tři se nachází na Vysočině. Kromě Třebíče je na seznamu Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou a pak i historické centrum v Telči. 

UNESCO se před 20 lety rozrostlo o dvě památky z Třebíče. Na seznam se zapsala bazilika a židovská čtvrť

Třetího července 2003, tedy na den přesně před 20 lety, se seznam UNESCO rozrostl o dvě další památky. Šlo o dvě místa v Třebíči – židovskou čtvrť a také o baziliku svatého Prokopa. Jak pro ČTK řekl místostarosta Třebíče Pavel Janata (KDU-ČSL),...

Dvě zmíněné památky v Třebíči byly na seznam UNESCO zapsány 3. července 2003. 

Ohodnoť článek

Štítky kultura, historie, památky, návštěvnost, turistika, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíčské památky si zatím prohlédlo přes 80 tisíc turistů. Bazilika je oblíbená díky speciálním prohlídkám | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.