Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Telenovela z čapího hnízda v Třebíči pokračuje. Tondovo srdce nakonec získala Terezka

Příběh, za který by se nemuseli stydět ani tvůrci televizních seriálů. To připomíná letošní dění na čapím hnízdě v Třebíči. Na konci března se vrátil čáp Tonda, k němu se za několik dní přidala samička. Jak vyšlo najevo, nebyla to Tondova loňská partnerka Týna, která předtím na hnízdě ve Vnitřním Městě pobývala s čápem Tomem. Hnízdo se v dalších dnech pokusil získat cizí čapí pár. Na hnízdě nakonec zůstal Tonda a k němu se na začátku dubna připojila čápice s přezdívkou Krasotinka, u které si lidé odhlasovali jméno Terezka.

Tonda se o Terezku stará s láskou a novému čapímu páru se daří. Čapím partnerům naštěstí nevadí ani nevlídné počasí, které připomíná spíše zimu než jaro. V minulých dnech totiž nová královna třebíčského hnízda Terezka snesla dvě vajíčka. Kde zůstala Týna, zatím není jasné.

Dění na čapím hnízdě zaujalo nejen místní, má velkou sledovanost na Facebooku. Lidé čapímu páru fandí a těší se na malé čápy. „Toníku a Terezko, gratulace. Ať je těch vajíček víc, ať se daří a jste v pohodě. Teď aby se počasí umodřilo a bylo na tu slávu jen samé sluníčko," pograguloval jeden z fanoušků čapího páru, když se na hnízdě objevilo první vajíčko. 

Čápi v Třebíči

Hnízdo se nachází na komínu firmy Flystork, pozorování díky webkameře je tam možné třetím rokem. Sledování čápů mělo hned v první sezoně obrovský ohlas, další rok proto na hnízdo putovala lepší kamera se zvukem. Díky tomu je slyšet i typické čapí klapání.

S nápadem před třemi lety přišli zaměstnanci firmy Flystork, která má pod komínem sportovní prodejnu. Dokonce se díky čápům přejmenovala, Flystork znamená letící čáp. Čápi na komíně pobývají už deset let, s lidmi jsou tedy sžití. První sledovaný sameček se jmenoval podle zaměstnance Tomáše, který byl v instalaci wekamery velmi iniciativní. Jméno Týna pro čapí paní vzešlo z hlasování veřejnosti. Lidé už také vybírají i jména pro mláďata. 

V minulých dnech se také podařilo zjistit, odkud pochází čáp Tonda. „Tajemství kroužku odhaleno! Toník je pětiletý čapí mládenec, pocházející ze čtyř mláďat vyvedených z hnízda v Lavičkách. V loňském roce se ze začátku pohyboval mezi Třebíčí a Starčí, poté se usadil u nás,“ řekla Zuzana Marečková z firmy Flystork, která spravuje stránku Čápi Třebíč. 

První změna u třebíčského čapího páru nastala loni. Když se Tom na hnízdo nevrátil, Týna se dala dohromady s novým samečkem Tondou. Podařilo se jim vyvést tři mláďata. Podle statistiky uvedené na Facebooku Čápi Třebíč se nejvíce dařilo v roce 2016, kdy čápi odchovali pět mláďát. Od zahájení pozorování v roce 2014 se ještě nikdy nestalo, že by čápi nevyvedli ani jednoho potomka. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Čápi Třebíč

Štítky čáp, hnízdo, Třebíč, komín, Tonda, mláďata, webkamera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Telenovela z čapího hnízda v Třebíči pokračuje. Tondovo srdce nakonec získala Terezka | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.