Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Dukovanech skončila dvouměsíční odstávka druhého bloku s výměnou části paliva

V Jaderné elektrárně Dukovany skončila plánovaná odstávka druhého výrobního bloku, která začala 10. února. Energetici v jeho reaktoru vyměnili za čerstvé čtvrtinu paliva, zkontrolovali a modernizovali řadu zařízení bloku. Obě turbosoustrojí jsou znovu připojená od 0:16. Operátoři pak začali dělat předepsané kontroly a postupně zvyšují výkon reaktoru, sdělil mluvčí dukovanské elektrárny Jiří Bezděk.

V provozu jsou tak znovu všechny čtyři bloky Dukovan. Další odstávka spojená s výměnou části paliva začne v dukovanské elektrárně v červnu, týkat se bude bloku číslo jedna.

Řízenou štěpnou reakci operátoři v reaktoru druhého bloku obnovili v pátek 7. dubna. Elektřinu začal znovu dodávat do přenosové sítě v neděli v 18:39 po připojení prvního turbosoustrojí. Následovat bude ještě řada kontrol a testů. „Vždy je pro nás klíčová bezpečnost a musíme si být jistí stavem zařízení. Dokud neskončí všechny prověrky, zůstáváme připravení na případné změny," uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín.

Bloky Dukovan byly uváděné do provozu v letech 1985 až 1987. Vloni elektrárna Dukovany dodala 14,7 terawatthodiny (TWh) elektřiny, byla to její pátá nejvyšší roční výroba.

Při odstávce druhého bloku vyvezli odborníci z reaktoru na měsíc veškeré palivo. Prováděli mimo jiné generální údržbu dvou hlavních cirkulačních čerpadel a ověřovali stav parogenerátoru po loňském pilotním čištění. „Na základě velmi dobrých výsledků budeme v čištění touto metodou dál pokračovat," uvedl Havlín.

Za čerstvé vyměnili energetici v reaktoru 72 palivových kazet. „Každá odstávka našich bloků představuje, kromě samotné výměny paliva i obrovské množství investičních akcí, kontrol a revizi zařízení. Ty jsou klíčové pro plánovaný nejméně šedesátiletý bezpečný a efektivní provoz," uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Palivo od Westinghouse 

Dukovanská elektrárna stále používá ruské jaderné palivo od společnosti TVEL, od příštího roku jí bude palivo dodávat americká firma Westinghouse. Společnost ČEZ se rozhodla dodavatele změnit z bezpečnostních důvodů po loňském napadení Ukrajiny Ruskem.

Jaderný vědec ke změně dodavatele: Ruské palivo je pro Dukovany lepší, ale i americké je bezpečné a otestované

Bezpečnost provozu jaderné elektrárny v Dukovanech není v souvislosti s budoucí výměnou dodavatele jaderného paliva, kdy místo ruské společnosti TVEL bude palivo dodávat americký Westinghouse, ohrožena. Podle něj je sice ruské palivo pro Dukovany...

Westinghouse je také jedním z uchazečů o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, který by měl být dokončený v roce 2036. Dalšími zájemci o stavbu jsou francouzská firma EDF a jihokorejská KHNP. ČEZ nyní vyhodnocuje jejich nabídky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto svetenergie.cz

Štítky elektrárna, energie, jaderná, ČEZ, odstávka, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dukovanech skončila dvouměsíční odstávka druhého bloku s výměnou části paliva | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.