Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Třebíč loni navštívilo asi 124 tisíc turistů. Lákal i dezert větrník prodávaný v několika cukrárnách

Třebíč loni navštívilo asi 124 tisíc návštěvníků. Nejvíc si jich přišlo prohlédnout památky zapsané na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu města. Návštěvnost je vyšší než v uplynulých letech, kdy ji ale snižovala opatření související s pandemií covidu-19. Před pandemií bylo turistů ve městě asi 150 tisíc, jak dřív informovalo třebíčské městské kulturní středisko.

„Pro prohlídku baziliky sv. Prokopa se (loni) rozhodlo 22 tisíc turistů. Zadní synagogu a Dům Seligmanna Bauera včetně komentovaných prohlídek židovské čtvrti se rozhodlo navštívit stejné množství turistů jako baziliku sv. Prokopa,“ uvedla Kateřina Hagarová, vedoucí informačních center v Třebíči. Zahraničních návštěvníků města, kteří si prohlédli některou z památek, podle ní bylo přes 5 tisíc. Většinou mířili do židovské čtvrti, která láká především turisty z Izraele a USA. Baziliku častěji navštěvují Slováci, Němci a Poláci.

Za větrník na větrník i letos 

Na městskou věž u kostela svatého Martina přišlo asi 11 500 návštěvníků, větrný mlýn jich měl přibližně o 3 tisíce méně. Mlýn je technickou památkou z 19. století. Po rozsáhlé rekonstrukci byl poprvé přístupný na konci června 2021. Do konce roku 2021 přilákal na 9 tisíc lidí. Část z nich využila propagační akce, díky které je možné získat vstupenku do větrného mlýnu zakoupením dezertu větrník, jehož receptura byla upravena speciálně pro tuto akci. Nabízí ho několik třebíčských cukráren. Loni volnou vstupenku spojenou s jeho nákupem uplatnilo asi 900 návštěvníků mlýna. Podle Hagarové bude propagační akce Za větrník na větrník pokračovat i letos.

Památkami UNESCO je v Třebíči židovská čtvrť se hřbitovem a areál baziliky svatého Prokopa. Zapsané na seznam byly před 20 lety.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky návštěvnost, památky, turistika, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč loni navštívilo asi 124 tisíc turistů. Lákal i dezert větrník prodávaný v několika cukrárnách | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.