Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jediná syslí kolonie na Vysočině se ukládá k zimnímu spánku. V norách bude hibernovat 120 jedinců

Na Třebíčsku je zhruba 15 let sledována vzácná kolonie kriticky ohrožených syslů obecných. Na jejich výskyt už pátým rokem upozorňují dvě dopravní značky „Pozor, sysel!“Ty jsou konkrétně nainstalovány v sousedství Mohelenské hadcové stepi. Značky teď jdou do depozitáře, neboť syslové se teď ukládají k zimnímu spánku.

Jako první začnou hibernovat dospělé samičky, v průběhu září je pak následují samci a jako poslední se k spánku ukládají mláďata, která se snaží ještě do poslední chvíle před zimou co nejvíce přibrat. Syslové se před hibernací ve své noře uzavírají zeminou. V průběhu zimního spánku se neprobouzejí, a tak si musejí vystačit s tukovými zásobami. Do jara ztratí přibližně jednu čtvrtinu své váhy.

„V katastru obce Mohelno žije jediná známá kolonie syslů na Vysočině. Její početnost v roce 2022 dosáhla dokonce 120 jedinců, což je maximální velikost této kolonie za celých patnáct let sledování. Syslové jsou od května do září velice aktivní a při migraci za potravou se často pohybují i na účelové komunikaci mezi Mohelnem a hrází Mohelenské přehrady a docházelo zde ke střetům syslů s vozidly,“ vysvětlil radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavel Hájek.

Sysel obecný je evropský zástupce rodu sysel. Je jako všichni ostatní veverkovití zástupcem řádu hlodavců. Jde o denní zvíře. Hloubí si nory, ve kterých spí. Vyskytuje se na místech s trvale nízkým travním porostem. Díky tomu si často k životu vybírá travnatá sportovní letiště nebo golfová hřiště. Převážnou část jeho potravy tvoří rostliny, kterou doplňuje i drobnými živočichy.

Zimu sysel stráví hibernací. Nevytváří si žádné potravinové zásoby. Během hibernace dojde ke snížení dechové a tepové frekvence společně s velkým snížením jeho tělesné teploty. Hibernace trvá 150–210 dní a sysel se z ní probouzí v březnu nebo v dubnu.

Na výskyt kriticky ohrožených zvířat řidiče v lokalitě upozorňují zmíněné dopravní značky, nabádají je k větší pozornosti a také k tomu, aby v místě zpomalili. Značky doplňují ještě i zpomalovací prahy instalované Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR.

Z 20 už 120 jedinců 

Sysel obecný patří mezi kriticky ohrožené druhy. Řadu let je mu věnována cílená podpora v rámci záchranného programu. Na Vysočině se však syslí populaci daří. „Ještě v roce 2000 bylo na Mohelně zjištěno pouze 20 jedinců, avšak po řadě managementových, ale i bezpečnostních zásahů a dopravních opatření na jejich podporu a ochranu se počet syslů postupně zvýšil. V České republice je známo a pravidelně monitorováno pouze okolo pětačtyřiceti lokalit s koloniemi syslů, a tak si velmi ceníme toho, že na Vysočině máme takto početnou kolonii,“ informoval Pavel Hájek.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina, pixabay.com | Zdroj Kraj Vysočina, wikipedia

Štítky sysel, kolonie, značka, zima, hubernace, step, Třebíčsko, hibernace, Kraj Vysočina, okres Třebíč, Mohelno, Pavel Hájek, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jediná syslí kolonie na Vysočině se ukládá k zimnímu spánku. V norách bude hibernovat 120 jedinců | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.