Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: U Trnavy se opět rozkvetly chráněné koniklece. Lidé se k nim chovají slušně

Každý rok v tomto období se rozkvete louka u Trnavy na Třebíčsku přísně chráněnými konikleci velkokvětými. Tato podívaná každý rok přiláká řady turistů, v minulých letech nebyly výjimkou ani autobusové zájezdy. Tento rok je to ale jiné. Na louku za obcí chodí jen jednotlivci. Kvůli pandemii koronaviru platí vládní nařízení, které mimo jiné omezuje soustředění velkého množství lidí na jednom místě.

Tato přírodní památka je na katastru obce, její správu zajišťuje Kraj Vysočina. Údržba spočívá především v odstraňování staré trávy, mechu či náletových dřevin.

Podle Václava Křivana z Českého svazu ochránců přírody je koniklec velkokvětý extrémně suchomilnou rostlinou, současný nedostatek vláhy mu nevadí. Ohrožuje ho ale okolní vegetace, nedokáže konkurovat agresivnějším druhům. „Dřív rostl na pastvinách, na místech, kde se to ošlapávalo a dobytek to narušoval. Tam se mu dařilo líp. Dnes jsou ty lokality spíš kosené, takže je potřeba tam ještě dodat nějakou formu narušení mechů a okolí, aby semena mohla vyklíčit," řekl Václav Křivan.

Podle něj lidé u Trnavy na Třebíčsku koniklecům neškodí. „Myslím si, že aspoň tady na Třebíčsku je to taková posvátná rostlina, nesetkal jsem se nikdy s tím, že by ji někdo vykopával, přesazoval nebo trhal," řekl Křivan.

Koniklec velkokvětý u Trnávky na Třebíčsku

Pondělí, 6. dubna 2020, 10:53

Koniklec velkokvětý u Trnávky na Třebíčsku
Koniklec velkokvětý u Trnávky na Třebíčsku

Přírodní památka Kobylinec byla vyhlášena v roce 1982. Kromě koniklece velkokvětého se tam nachází i řada dalších významných a ohrožených druhů, jako například smil písečný, třešeň křovitá nebo kociánek dvoudomý.

Lokalit s koniklecem velkokvětým je na Třebíčsku několik.

Koniklec velkokvětý je vytrvalá rostlina, která se vyskytuje na loukách a svazích pahorků Eurasie. Je také oblíbenou skalničkou. Celá rostlina, mimo vnitřní plochy květu, je pokrytá bělavými, nebo zpočátku i narezlými chloupky. Koniklec je jednou z prvních, velkým fialovým květem velmi nápadných kvetoucích rostlin a proto bývá označován i jako posel jara, podobně jako třeba prvosenka jarní, který „odemyká zem“.

Koniklec patří na Seznam přísně chráněných druhů rostlin podle Bernské úmluvy a k jeho ochraně jsou zřizovány územní celky s nižší, nebo vyšší úrovní ochrany. Koniklec je vysoce jedovatý, a vytváří srdeční toxiny a oxytoxiny, zpomalující srdeční tep. Požití vede k snížení krevního tlaku, hypotenzi a komatu. Přesazování rostlin z přírody je nezákonné a zpravidla neúspěšné.

Ohodnoť článek

Foto Tomáš Kaser | Zdroj ČTK

Štítky koniklec, památka, ochrana, Trnávka, Trnava, louka, okres Třebíč, rostliny, koniklec velkokvětý, pandemie covidu-19, Václav Křivan, Český svaz ochránců přírody, Seznam.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: U Trnavy se opět rozkvetly chráněné koniklece. Lidé se k nim chovají slušně | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.