Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nenapravitelný zloděj kol byl dopaden. Prodávající obalamutil testovací jízdou

Třebíčští kriminalisté mají i díky spolupráci s třebíčskými obvodními policisty na svém kontě další úspěšně uzavřený případ. Dopadli totiž zloděje, který má na svědomí sérii krádeží jízdních kol. A očividně to není žádný nováček, co se trestné činnosti týče.

Mužovy opakované krádeže v Třebíči skončily tento týden, kdy ho kriminalisté zadrželi. „Vypátrali ho v ranních hodinách na ulici v části Horka  - Domky a zadržený muž skončil v policejní cele,“ uvedla Jana Kroutilová, mluvčí policistů.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař jeho trestní stíhání. „Dvaatřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání přečinu porušování domovní svobody a přečinu krádeže, přičemž byla činem způsobena větší škoda,“ řekl Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný muž z Olomoucka byl v minulosti za spáchanou majetkovou trestnou činnost již opakovaně soudně trestán a má za sebou i pobyt za mřížemi. Uložený nepodmíněný trest odnětí svobody si naposledy odpykal na začátku loňského roku, kdy byl propuštěn z věznice za krádeže.  

Dvaatřicetiletý muž byl obviněn z toho, že odcizil v Třebíči v pěti případech jízdní kolo a jednou i  mobilní telefon. „Při své trestné činnosti využíval také nabídek prodeje věcí zveřejněných lidmi z Třebíčska na sociální síti. Vloni na konci listopadu přitáhl mužovu pozornost inzerát nabízející k prodeji mobilní telefon. S prodávajícím se muž prostřednictvím komunikace na sociální síti dohodl na koupi a následně se sešli v Třebíči. Obviněný muž si telefon vzal, prodávajícímu řekl, že mu peníze donese, dal mu drobnou zástavu a odešel. Mobilní telefon ani peníze už jeho majitel poté neviděl,“ popisuje Kroutilová mužovu strategii.

Využil inzeráty na sociální síti 

Pak přešel na krádeže jízdních kol, hned pět jich ukradl v Třebíči v první polovině února. Vybral si různá místa - na zahradě rodinného domu, z uzamčené sklepní koje a z garáže bytového domu.

Ke zbývajícím dvěma krádežím došlo na konci minulého týdne. „Při obou krádežích muž opět využil inzerátů zveřejněných na sociální síti. S prodávajícím se dohodl na koupi a poté se sešli v jednom případě na parkovišti u obchodního domu a v druhém na ulici. Prodávající v obou případech na místo kolo přivezli, obviněný muž se zdůvodněním, že před zaplacením provede „testovací jízdu“ s jízdním kolem odjel a už se nevrátil. Majitelé tak o svá kola přišli,“ dodala Kroutilová.

Celková škoda, která majitelům jízdních kol a mobilního telefonu vznikla, přesáhla částku padesát tisíc korun.

Dlouho neváhal a kradené věci hned prodal 

Odcizené věci muž většinou ihned prodával dalším lidem v jiném kraji a peníze používal pro svoji potřebu. Jedno z odcizených jízdních kol policisté vypátrali v bazaru.  Policisté kolo zajistili a následně si ho převzal zpět jeho majitel.

Obviněný muž je stíhán na svobodě, případ kriminalisté dále vyšetřují.

„Za spáchanou trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na pět let,“ dodal vedoucí třebíčských kriminalistů Milan Špaček.

V souvislosti s tímto případem policisté opět apelují na veřejnost, aby lidé byli obezřetní a dbali na ochranu svého majetku. „Při prodeji věcí je nutné trvat na zaplacení smluvené částky již při předání. Je důležité si uvědomit, že totožnost kupujícího nezaručí jeho profil na sociální síti, pod kterým zde vystupuje, a osobní setkání s kupujícím či předání zástavy nemusí být záruka, že se jedná o seriózního člověka a prodávající se nestane obětí podvodníka,“ přidává Jana Kroutilová další doporučení. 

Dodává, že dále je nutné u bytových domů důsledně zavírat všechny vstupní dveře do objektu, včetně přístupu do garáží a sklepních prostor. U uložení cenných věcí na zahradách rodinných domů je vždy lepší volit místo v uzamykatelných objektech.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto jumpstory.com

Štítky zloděj, krádež, jízdní kolo, policie, kriminalita, Třebíč, Milan Špaček, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nenapravitelný zloděj kol byl dopaden. Prodávající obalamutil testovací jízdou | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.