Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Epidemie koronaviru: Do materiální pomoci Číně se může v Třebíči zapojit i veřejnost

Třebíčská veřejnost se může zapojit do materiální pomoci čínskému městu I-čchang z provinci Chu-pej. Roušky, rukavice a další zdravotnický materiál bude třebíčská radnice shromažďovat do 7. února. Provincie je ohniskem nákazy koronavirem, I-čchang je jejím druhým největším městem a pět let partnerským městem Třebíče. O pomoc město požádalo v úterý. Radní chtějí darovat materiál v hodnotě 50 tisíc korun, stejnou výši slíbil poskytnout Kraj Vysočina, řekl dnes novinářům Pavel Pacal, starosta Třebíče a náměstek hejtmana (Pro Třebíč a STAN).

„Protože se na nás začali obracet i občané, kteří by se do toho rádi zapojili, tak jim dáváme možnost," řekl Pavel Pacal. Přesný popis potřebného materiálu najdou lidé na webových stránkách města. „Čína rozhodně nepotřebuje a nemá zájem o peníze, nejde tam o finanční hotovost, proto vybízíme i občany, aby nehledali sbírku, kam peníze dávat, jim jde o zdravotnický materiál," zdůraznil Pacal.

Za 100 tisíc korun podle něj lze nakoupit 100 tisíc roušek, 150 jednorázových lékařských plášťů, několik kilometrů dezinfikovaných přehozů na lůžka, stovky latexových rukavic či 5000 návleků na boty.

Radnice už kontaktovala dodavatele zdravotnického materiálu. Řeší způsob dopravy do Číny. „Průběžně to také stále komunikujeme s čínskou stranou, která je naším rozhodnutím velmi potěšena a budou rádi za jakýkoli materiál," řekl Pacal. Ve čtyřmilionovém I-čchangu je podle něho koronavirem nakaženo několik stovek lidí a jeden z nich již zemřel.

Třebíč může pomoct v boji s koronavirem. Čínské partnerské město ji požádalo o roušky či rukavice

Městská rada v Třebíči se bude ve středu 29. ledna zabývat žádostí partnerského města v Číně. I-čchang z provincie Chu-pej dnes požádalo své partnerské město Třebíč o zdravotnický materiál, který by pomohl v boji s koronavirem. Provincie je...

I-čchang je třebíčským partnerským městem od roku 2015. Letos měli do Třebíče přijet čínští účastníci Třebíčského půlmaratonu. Návštěva se zřejmě neuskuteční, řekl Pacal.

Koronavirus se začal šířit loni. Problémy s ním jsou nejen v provincii Chu-pej, z jejíž metropole Wu-chanu se šíří. V Číně je jím nakaženo přes 6000 lidí, 132 už jich zemřelo. Desítky nemocných evidují také v jiných zemích včetně evropských. V Česku se koronavirus ještě neobjevil.

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Čína, zdraví, koronavirus, Třebíč, pomoc, materiál, Pavel Pacal, I-čchang, COVID-19, pandemie covidu-19, Chu-pej, Starostové a nezávislí, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie koronaviru: Do materiální pomoci Číně se může v Třebíči zapojit i veřejnost | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.