Počasí dnes20 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Žirovnice si připomene 170. výročí povýšení na město. Chystá novou podobu městských slavností

Žirovnice na Pelhřimovsku připravila novou podobu městských slavnostní. V pátek a v sobotu uspořádá festival, kterým si připomene 170. výročí povýšení na město. Šedesáté výročí své existence na něm oslaví místní hudební kapela Havrani, slavnosti budou také připomínkou 30 let fungování základní umělecké školy, řekl starosta města Radek Vopravil (STAN).

V předchozích letech město pořádalo Slavnosti žirovnického jednorožce. Poprvé se konaly v roce 2000. Měly spíš podobu středověké oslavy. Znak jednorožce používal rod píšící se z Vrchovišť. Z jeho erbu přešel do znaků měst Žirovnice nebo Třešť na Jihlavsku.

Žirovnický hrad založili páni z Hradce kolem poloviny 13. století. Od roku 1485 přešla Žirovnice pod panství kutnohorského rodu Vencelíků z Vrchovišť, kteří nechali celý hrad přestavět a vyzdobili ho freskami. Nejdéle panství vlastnili Šternberkové. V roce 1910 odkoupilo celé panství od Šternberků město.

Listiny si odvezli 

Povýšení Žirovnice na město je podle Vopravila doložené v městské kronice. „Žádná listina o tom se nenašla, protože Šternberkové, když město předávali, tak si všechny listiny odvezli, takže bereme to, co je napsáno v kronikách a archivech," dodal starosta Radek Vopravil. Podrobnosti k oslavám jsou na webu města.

V Žirovnici žije přes tři tisíce obyvatel, asi o 300 víc než před deseti lety. Aby se město mohlo dál rozrůstat, připravuje radnice ve spolupráci s bytovým družstvem stavbu bytového domu se 40 jednotkami. Na stavbu město poskytlo pozemek a uhradí technickou infrastrukturu odhadem za 13 milionů korun. Stavba by měla začít zjara příštího roku. Lokalita bude připravená i pro další bytový dům. Letošní rozpočet města je asi 88 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky správa, historie, výročí, město Žirovnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žirovnice si připomene 170. výročí povýšení na město. Chystá novou podobu městských slavností | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.