Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Masopustní úterý v Humpolci: Tradici připomněli studenti v maskách, rozdávali i noviny

Masopust v Humpolci dnes připomněly dvojice studentů rozdávajících v maskách masopustní noviny. Akce, na které se vedle města podílely také humpolecké střední školy, nahradila tradiční masopustní průvod zrušený kvůli koronaviru.

Do ulic vyrazilo šest masek včetně ženicha a nevěsty nebo medvědáře z medvědem. V maskách byli studenti soukromé Střední školy informatiky a cestovního ruchu SČMSD. Podle ředitelky školy Olgy Krankusové se škola do masopustních oslav zapojila letos podruhé. „Už loni naši kuchaři pekli na masopust koblihy, dávali jsme je jako sponzorský dar. Měli jsme masky i fotokoutek. Stejně bychom pomáhali i letos, ale bohužel, situace je, jaká je," řekla Olga Krankusová.

Masopustní veselí začíná po svátku Tří králů 6. ledna. Končí večer před Popeleční středou, kdy se konají zábavy spojené s pochováváním basy a začíná období čtyřicetidenního půstu. Konec masopustu letos připadl na dnešek.

Oslava masopustu v Humpolci existuje díky rolnické škole, na kterou navázala Česká zemědělská akademie. Střední škola tradici z minulého století obnovila v roce 2002. Později se přidala i soukromá škola a město.

Letos se oslavy zmenšily na soutěž masek, proslov starosty zpřístupněný na sociálních sítích nebo roznos novin, které představují masopustní tradici i historické snímky z masopustních zábav minulých let.

Rolnická škola pořádala masopustní průvody v Humpolci od 20. let minulého století. Tradici přerušila druhá světová válka, pak se k ní škola vrátila v 60. letech. O dvě desetiletí později přišel další zákaz, zřejmě kvůli výtržnosti některých studentů, řekla dřív zástupkyně ředitele České zemědělské akademie Eva Kubíčková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Humpolec

Štítky zábava, folklor, koronavirus, Humpolec, masopust, maska, střední škola, Česká zemědělská akademie, Popeleční středa, druhá světová válka, Eva Kubíčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Masopustní úterý v Humpolci: Tradici připomněli studenti v maskách, rozdávali i noviny | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.