Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Pelhřimově se bude do konce ledna bruslit na umělém ledu na Masarykově náměstí

Až do konce ledna je od dneška veřejnosti znovu přístupné umělé kluziště na Masarykově náměstí v Pelhřimově. Radnice plochu se syntetickým povrchem pronajímá asi na tři týdny třetím rokem. Obvykle ji využije okolo 1800 lidí, především dětí. Umělá plocha rozšiřuje možnosti bruslení ve městě, zimní stadion je pro veřejnost obvykle otevřený dvakrát v týdnu, řekl vedoucí zimního stadionu Jiří Rozkošný.

V zimě podle něho na zimním stadionu bruslí v čase vyhrazeném pro veřejnost 60 až 80 lidí, o svátcích i 200 osob. Podobnou návštěvnost má i umělá ledová plocha o rozloze 200 čtverečních metrů v centru. Město ji pronajímá včetně podkladové plochy a čisticího stroje od společnosti Glice CZ, s. r. o. Letošní nájem stál asi 241 tisíc korun včetně DPH. Plocha díky svému materiálu nevyžaduje přísun vody ani elektřinu.

Umělé kluziště v centru letos má i Polná na Jihlavsku. Stejně velkou plochu jako Pelhřimov nabízí od poloviny prosince 2019. Bruslařům bude k dispozici do 14. února. Polenské kluziště stálo 385 tisíc korun. „Lidi si ho chválí, vracejí se na ně a přijíždějí i lidé odjinud. Žádná negativní reakce se ke mně zatím nedostala," řekl Lubomír Kanswohl z městského úřadu v Polné. I v horším počasí plochu denně využije okolo 50 lidí a mezi svátky podle jeho odhadu denně bruslilo i 200 lidí. Plocha potřebuje jen několikrát denně zamést nebo vytřít, jinak je bezúdržbová, řekl Kanswohl.

Vánoce v Jihlavě: Kluziště na náměstí bude zdarma. Lidé si zde mohou půjčit brusle

Už za týden se lidem v Jihlavě otevře venkovní kluziště, které se bude nacházet kolem mariánského morového sloupu na Masarykově náměstí. Uměle chlazenou atrakci si Jihlavané užijí vůbec poprvé. Radnice část Masarykova náměstí vyčlenila také pro...

V Jihlavě, která má od loňského adventu také v centru kluziště, se vydali klasickou cestou se skutečným ledem, který odolává vyšším teplotám díky chlazení. Přístupné bude až do 2. února. Radnice za něj zaplatila asi 2,5 milionu korun. Za první měsíc ho využilo 22 tisíc bruslařů.

Na Vysočině přibude během adventního času další kluziště. Ke krajské Jihlavě se od 14. prosince přidá také Polná na Jihlavsku. Zde se bude bruslit v parku na historickém Husově náměstí. Dobrou zprávou je to, že za vstupné lidé nic nezaplatí.

I Třebíč si před několika lety vyzkoušela pronájem umělé plochy, která měla oživit vánoční trhy na Karlově náměstí. Kluziště ale bylo v centru jen v roce 2015. Od té doby se ve městě bruslilo pod širým nebem jen díky mrazu na přírodním ledu. Teď má radnice plán na stavbu venkovního kluziště s přírodním ledem, který se ale bude tvořit díky umělému chlazení. Bude v areálu Na Hvězdě. V letošním rozpočtu je na něj podle starosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) vyčleněno asi 14 milionů korun. Díky chlazení na něm bude možné bruslit při teplotách do 15 stupňů Celsia.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bruslení, kluziště, Pelhřimov, zimní stadion, chladicí zařízení, Polná, advent, Pavel Pacal, Třebíč, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Pelhřimově se bude do konce ledna bruslit na umělém ledu na Masarykově náměstí | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.