Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihlavská zoologická zahrada se chlubí novými mláďaty, jsou to dvoje čtyřčata z Austrálie

Jaro o sobě dává vědět a do zoologické zahrady láká tisíce lidí. O Velikonocích byla dokonce rekordní návštěvnost. Veřejnost se nyní může těšit, že uvidí nová čtyřčata. A to dokonce dvakrát.

„Poprvé v historii se u nás vylíhla mláďata emu hnědých. A jsou právě čtyři,“ nadšeně informovala mluvčí jihlavské zoologické zahrady Simona Kubičková. Připomněla, že už loni měl jihlavský pár snůšku, ale nezkušený samec si s rodičovskými povinnostmi úplně neporadil a odchovu se v zoo nedočkali.

Zoo Jihlava - praktické informace
- v dubnu je otevírací doba od 9 do 18 hodin
- vstupné je 180 korun pro dospělé, 120 korun pro děti a 130 pro seniory
- celodenní parkování stojí 150 korun

Letos ale zodpovědně seděl na vejcích a mláďata se dostala na svět poslední březnovou neděli. „Samec nyní na mláďata starostlivě dohlíží a hrdě je vodí po výběhu,“ usmála se Kubičková. Kromě toho, že je chrání, je už učí, kde si najít potravu. Mláďata se totiž hned po vylíhnutí živí stejnou stravou jako dospělí jedinci.

Emu hnědé chovají v Zoo Jihlava od roku 2008. „Současný samec k nám přišel ze Zooparku Na Hrádečku v roce 2020 a ve stejném roce přišla samice ze Zoo Tábor. Oba se vylíhli v roce 2020,“ řekla Kubičková.

I další čtyřčata pak jsou z Austrálie. „U hus kuřích mohou návštěvníci ve výběhu vidět celou rodinku,“ sdělila mluvčí. Minulý týden chovatelé objevili v ubikaci čtyři šedo-černé přírůstky. „První dny omladina trávila v bezpečí domova, jarní slunce je ale vylákalo ven a už zkoumají výběh. Samice je vodí za sebou a samec urputně brání nejen svoji rodinu, ale celé teritorium,“ řekla Kubičková s tím, že husy kuří jsou odvážní ptáci, kteří si troufnou i na mnohem většího nepřítele. Návštěvníci by tak měli být u výběhu ohleduplní a samce neprovokovat.

Za vstup do Zoo Jihlava si lidé připlatí. Rehkovi sem mohou na Den ptactva zdarma

Jihlavská zoologická má za sebou úspěšný rok 2023. Překonala návštěvnický rekord a z chovatelských úspěchů lze jmenovat světovou raritu – mláďata aligátorů čínských. A na tento rok Zoo Jihlava chystá řadu novinek. Mimo jiné bude muset zvýšit...

Husy kuří jsou v zoo už bezmála čtyřicet let, přesněji od roku 1985. Za tu dobu se v Jihlavě vyklubalo na svět již 23 mláďat včetně těch letošních. Samec je zde od roku 2019 a přijel ze Zoo Ostrava jako pětiletý, samice přicestovala jako roční ze Zoo Praha v roce 2014.

Ohodnoť článek

Foto Zoo Jihlava

Štítky Zoo Jihlava, husa kuří, emu hnědý, mláďata, čtyřčata, jaro, návštěvnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská zoologická zahrada se chlubí novými mláďaty, jsou to dvoje čtyřčata z Austrálie | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.