Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za vstup do Zoo Jihlava si lidé připlatí. Rehkovi sem mohou na Den ptactva zdarma

Jihlavská zoologická má za sebou úspěšný rok 2023. Překonala návštěvnický rekord a z chovatelských úspěchů lze jmenovat světovou raritu – mláďata aligátorů čínských. A na tento rok Zoo Jihlava chystá řadu novinek. Mimo jiné bude muset zvýšit vstupné.

Rok 2023 v Zoo Jihlava 

Celkové výnosy v roce 2023 se dostaly na více než 91 milionů korun, zhruba 40 milionů se vybralo na vstupném, více než 11 milionů korun na prodeji zboží a téměř 7 milionů korun na parkovném. Městský příspěvek byl 21,3 milionu korun.

Branami jihlavské zoo vloni prošlo 354 724 lidí, jde o rekordní návštěvnost.

Ředitel zoo Jan Vašák je s loňským rokem spokojený. „V minulém roce se nám dařilo, mám velkou radost nejen z návštěvnického rekordu, ale i z raritních odchovů,“ řekl. „Největší bombou byla čtveřice aligátorů čínských, velkým úspěchem bylo i narození trojčat u hyen žíhaných,“ vyjmenoval Jan Vašák.

Z dalších odchovů se zoo může pochlubit trojčaty u scinků šalomounských. Nechyběla ale ani mláďata u lemurů kata, plameňáků, lenochodů, alpak, surikat, ježků ušatých kosmanů a dalších.

Peníze ze Sberbank 

Na začátku tohoto týdne se Zoo Jihlava vrátilo zhruba 14 milionů korun. Jde o peníze, které měla zahrada od předloňska zadržované ve zkrachovalé Sberbank. „Hned v pondělí jsem šel s potřebnými formuláři do banky a v úterý ráno byly peníze na účtě,“ pochvaluje si Vašák. Peníze chce Zoo Jihlava použít například na odloženou investici do technologie na úpravu vody ze sousední řeky, aby mohla zoo omezovat čerpání vody z vrtů.

Jihlavská zoo je příspěvkovou organizací města. Chová přes 250 druhů exotických zvířat, zaměřuje se na kočkovité šelmy, drápkaté opice a plazy.

Senioři v zoo 

V roce 2023 jihlavská zoo uspořádala 30 akcí, které byly věnovány nejen světovým dnům zvířat. Velké oblibě se těšila i novinka – univerzita třetího věku. Té se účastnilo zhruba 30 seniorů. „Proto plánujeme s touto aktivitou i nadále pokračovat,“ doplnila vedoucí vzdělávacího centra Pavla Jarošová.

Již za týden se po zimní přestávce otevře sezonní pokladna, která se nachází v lesoparku Heulos. Zároveň se prodlužuje otevírací doba pokladen, a to do 17 hodin. „Návštěvníci mohou v zoo zůstat další dvě hodiny, přičemž pavilony se zavírají hodinu po uzavření pokladen,“ dodal ředitel Vašák.

Pro návštěvníky asi nepříjemnou zprávou je navýšení vstupného o dvacet procent. „Musíme reagovat na zvyšující se náklady provozu, a to se promítne i do vstupného,“ vysvětlil Vašák s tím, že dospělí si připlatí třicet korun, děti pak dvacetikorunu.

„Věřím však, že i přes navýšení nám návštěvníci zůstanou věrní. Snažíme se jim to kompenzovat vylepšováním návštěvnického servisu, a také se snažíme stále budovat a prezentovat nové druhy,“ nastínil. Z nejbližších novinek by to mělo být dokončení voliéry pro kočkodany Rolowayovi a jejich příchod do zoo.

Za kolik do Zoo Jihlava? 

Návštěvníci zoo musí počítat s navýšením cen vstupného, a to o 20 procent.

Vstupné se zvedne na 180 Kč pro dospělého a na 120 Kč pro děti. Senioři zaplatí za vstup do zoo 130 Kč.

Cena za parkovné zůstává zachována na 150 Kč.

Konec letových ukázek 

Zoo Jihlava po letech končí s letovými ukázkami sov a dravců. „Protože jsme se rozhodli věnovat více prostoru chovu ohrožených zvířat," řekla Pavla Jarošová. Voliéry, v nichž byli v létě orli, sovy a další ptačí druhy, využijí malé kočky.

FOTO: Jihlavská zoo má nová mláďata leguána. Zatím to vypadá, že jsou to dvě samičky

Jihlavská zoologická zahrada přivítala na svět další mláďata. V tropickém pavilonu se minulý týden vyklubala dvojice leguánů fidžijských (Brachylophus fasciatus). Zatím to vypadá, že jde o dvě samičky.

„Naproti tomu ale ukážeme návštěvníkům kočky slaništní – které jsme doteď chovali pouze v zázemí zoo a kočky bengálské krátkouché. A přidáme i nové komentované krmení zvířat – nově se budeme potkávat i u nosálu bělohubých,“ dodala Simona Kubičková, vedoucí marketingového oddělení. Kromě nich mohou návštěvníci sledovat krmení surikat, žiraf, lam, babirusů, medvědů, lemurů a tapírů.

Nejbližší plánovanou akcí v Zoo Jihlava jsou Velikonoce v zoo, s nimiž se společně připomene Den ptactva. Akce se koná 30. března. 

Ptákem roku 2024 v Česku je rehek domácí. Říká se mu také kominíček

Ptákem pro rok 2024 je rehek domácí. Na pomyslném trůnu tak střídá poláka velkého. Udělením tohoto čestného titulu chtějí ornitologové upozornit na to, že i běžné druhy ptáků mohou napomoci porozumění, jak změna klimatu ovlivňuje rozšíření druhů...

Zoo Jihlava zve všechny s ptačím příjmením, budou mít totiž poloviční vstupné. Česká společnost ornitologická vyhlásila ptákem roku 2024 rehka domácího. „Rehkovi, tedy nositelé příjmení ptáka roku, mohou do zoo zcela zdarma,“ doplnil ředitel zoo Vašák. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky zoo, zahrada, 2023, 2024, chov, zvíře, vstupné, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Paulát

Ekonomika jihlavské ZOO dopadla na výbornou a proto zvedáme opět cenu vstupenky. To je přeci logické, ne?...Když pominu kreativní impotenci nového pana ředitele, tak je potřeba přitlačit na pilu a odvédt pozornost od mého řízení a neřízení této příspěvkové organizace...

Neděle, 14. dubna 2024, 16:02Odpovědět

Dan Kokora

A proč si lidé připlatí? Protože to ekonomičtí migranti s černým kašlem z Ukrajiny měli zadarmo, stejně jako v dopravě!

Neděle, 24. března 2024, 16:36Odpovědět

Laky Men

Jihlavská Zoo je šmejd, před týdnem na návštěvě jsme neviděli ani aligátora ani hyeny.... Vlci byli někde na kopci, alespoň že jeden vylezl před boudu. Co se koček týče, tak tygr vypadal že trpí depresí z malého prostoru, stejně tak kočka bažinná a další. Již nikdy více.

Pátek, 22. března 2024, 21:32Odpovědět

Za vstup do Zoo Jihlava si lidé připlatí. Rehkovi sem mohou na Den ptactva zdarma | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.