Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Výstavba dopravního terminálu v Jihlavě začne v létě. Přibydou dvě nástupiště a parkoviště pro 68 aut

Už letos v létě by v Jihlavě měla začít výstavba centrálního dopravního terminálu (CDT), ten vznikne do dvou let v místě stávajícího městského vlakového nádraží. Správa železnic dnes vypsala tendr na jeho komplexní rekonstrukci. Stávající nádražní budova je již v nevyhovujícím stavu, nahradí ji novostavba.

Po výstavbě CDT budou moci lidé, kteří pojedou osobním vlakem, přestoupit do linkových autobusů a MHD. Už první etapa by citelně měla zlepšit spojení mezi Jihlavou a Prahou, každý den by z CDT mělo do hlavního města jet několik přímých spojů. 

„Stanice Jihlava město je strategicky umístěná v blízkosti centra, což nás motivovalo k ambicióznímu cíli – proměnit ji v hlavní dopravní uzel krajské metropole s potenciálem budoucího propojení s vysokorychlostní tratí mezi Prahou a Brnem. Zúžení kolejiště nám současně umožní uvolnit plochy pro rozvoj městské infrastruktury a stavbu centrálního dopravního terminálu,“ uvádí generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Zanedbaná část města 

Provoz vlaků se bude řídit ze stanice Jihlava, kde se již v předstihu vybudovalo řídicí pracoviště.

Z městského nádraží v Jihlavě vznikne moderní dopravní terminál regionálního významu. „Cestujícím zajistí pohodlný přestup mezi osobní železniční, linkovou autobusovou a městskou hromadnou dopravou s odpovídajícím napojením na pěší, cyklistické a automobilové trasy,“ doplnil primátor Jihlavy Petr Ryška. „Pevně věřím, že do dvou let se budeme moci podívat na zlepšení této zanedbané části města. Jsem moc rád, že zde vyroste moderní dopravní terminál, který bude přínosem pro Jihlavu,“ dodal primátor. 

Přestavba městského nádraží, do níž se zapojí také jihlavská radnice, bude zahájena již letos v létě, zahrne úpravu přednádražních prostor, dále zde bude vybudováno nové trakční vedení. „Počítáme i s vybudování zastávek MHD a linkové autobusové dopravy, vznikne P+R parkoviště s 68 místy,“ vyjmenoval dále Ryška. V místě přibude více zeleně, nové veřejné osvětlení a komunikace pro pěší. Všechny budovy budou mít jednotný vzhled a fasádu z červených cihel. 

CDT – harmonogram prací

- červenec/srpen 2024 zahájení první fáze výstavby CDT (městské vlakové nádraží bude cestujícím sloužit do poloviny prosince 2024, v průběhu roku 2025 je v plánu výluka osobní dopravy v této stanici, vlaky zde začnou znovu zastavovat v prosinci 2025)

- v průběhu roku 2025 dojde k demolici stávající nádražní budovy

- jaro 2026 – konec první etapy výstavby CDT

- 2028/2029 - do CDT se přesune stávající autobusové nádraží 

V místě stávajícího městského nádraží vzniknou dvě nová bezbariérová nástupiště, kam se lidé dostanou podchodem. „Ten bude končit za kolejištěm, což umožní jeho budoucí vyústění až do Mostecké ulice. Příchod k vlakům bude po schodištích, které doplní výtahy,“ doplnil mluvčí Správy železnic Dušan Kavenda.

O výstavbě CDT se dnes mluvilo v gotickém sále jihlavské radnice 

Nová nádražní budova bude dvoupodlažní, v tom prvním bude odjezdová a příjezdová hala. Ve druhém podlaží pak bude samostatná čekárna pro přestupující cestující. Jak dnes dodal primátor Ryška, momentálně se nepočítá s tím, že by součástí CDT byla nějaká standardní restaurace. 

Bezmála dvě miliardy korun 

Předpokládaná hodnota městské zakázky je podle primátora Ryšky okolo 400 milionů korun. „Uvidíme, jak se to vysoutěží. Myslíme si, že je teď celkem dobrá doba, že by to mohlo být o něco míň," sdělil dnes novinářům. Správa železnic předpokládá náklady své investice do 1,5 miliardy korun.

O výstavbě CDT se dnes mluvilo v gotickém sále jihlavské radnice 

CDT bude výhledově propojený s terminálem vysokorychlostní trati, který plánuje Správa železnic vybudovat v Jihlavě – Pávově.

FOTO: Soutěž na návrh terminálu vysokorychlostní tratě v Jihlavě vyhrálo francouzsko-české sdružení

Architektonickou soutěž na terminál plánované vysokorychlostní železnice (VRT) v Jihlavě - Pávově vyhrálo francouzsko-české sdružení Arep Architectes - monom. Terminál bude sloužit jako přestupní uzel mezi VRT, regionálními vlaky, autobusy a...

Vítězný architektonický návrh byl lidem představený minulý týden. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková, Správa železnic (vizualizace)

Štítky terminál, doprava, vlak, autobus, cestující, CDT, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Musil

Přibudou

Pátek, 5. dubna 2024, 18:23Odpovědět

VIDEO: Výstavba dopravního terminálu v Jihlavě začne v létě. Přibydou dvě nástupiště a parkoviště pro 68 aut | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.