Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj začne vybírat firmu na stavbu obchvatu Brtnice potřebného kvůli Dukovanům

Kraj Vysočina začne vybírat firmu na stavbu obchvatu Brtnice na Jihlavsku, který je potřebný i kvůli přepravě těžkých a rozměrných dílů pro nový jaderný zdroj Jaderné elektrárny Dukovany. Nová část silnice bude měřit 3,8 kilometru. Náklady podle předpokladu kraje budou okolo 723 milionů korun bez DPH. Zahájení zadávacího řízení schválila krajská rada. Novinářům to řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Na obchvat Brtnice dostane kraj kvůli Dukovanům peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), pro letošek to je 50 milionů korun. „Máme příslib ze strany vlády a státu, že tato stavba bude stoprocentně financovaná z prostředků SFDI," řekl hejtman Vítězslav Schrek. Cenové nabídky na obchvat bude kraj přijímat do poloviny května. Stavbu by chtěl zahájit v podzimních měsících, práce potrvají přibližně dva roky.

Obchvat vyvede z Brtnice silnici 405, po níž auta jezdí mezi krajskou Jihlavou a Třebíčí. Teď hlavní tah prochází náměstím tohoto téměř čtyřtisícového města.

Na obchvatu budou tři mosty, největší bude dlouhý 311 metrů a bude se klenout přibližně 40 metrů nad terénem. Zbylé dva mosty budou podle hejtmana menší, budou sloužit k převedení místní komunikace a pro pěší. U nové silnice bude protihluková stěna měřící skoro 400 metrů.

Méně aut 

„Náš primární pocit je, že se uvolní doprava v centru Brtnice, což je pro nás výhoda a je to dobře," řekl ČTK brtnický starosta Jan Přibyl (nestraník) ke stavbě obchvatu. Jaký dopad bude mít zklidnění dopravy v centru na tamní obchodníky, se teprve uvidí. „Zatím vítězí to, že ubude ta doprava," uvedl.

Kraj Vysočina letos podle dřívějších údajů dostane ze státního fondu celkem 200 milionů korun na dvě silniční stavby související s chystanou dostavbou dukovanské elektrárny. Větší příspěvek od státu se tento rok bude týkat části jihovýchodního obchvatu Jihlavy, na niž už kraj vybírá dodavatele. Předpokládaná cena této akce je podle věstníku veřejných zakázek 341,5 milionu korun bez DPH.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hana Brožková

Štítky obchvat, stavby, silnice, správa, Brtnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj začne vybírat firmu na stavbu obchvatu Brtnice potřebného kvůli Dukovanům | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.