Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

U vysoké školy polytechnické bude nový památník. Má urovnat vztahy mezi Jihlavou a Třebíčí

Nový památník má ještě letos vzniknout u Vysoké školy polytechnické Jihlava. Stát bude symbolicky v místě, kde byli popraveni lidé v takzvaném babickém procesu. Mohly by se tím také urovnat vztahy mezi Jihlavou a Třebíčí.

Památník navrhl architekt Zdeněk Sendler, který stojí i za podobou smírčích kamenů, jež stojí od devadesátých let rovněž u vysoké školy. „Rektor Zdeněk Horák byl z návrhu nadšený,“ sdělil náměstek primátora Martin Laštovička (ODS + KDU-ČSL).

Protože vizualizace ještě musí projít schvalováním, nechce ji Laštovička zveřejnit, popsal ale stávající návrh slovy. Umístění bude u schodiště, které vede do suterénu školy, kde byly dříve cely, v nichž lidé čekali na smrt. Památník nahradí stávající zábradlí.

Plát prostřílený slovy 

Co byl babický proces?

Případ Babice je označení pro události, které souvisely s vraždou tří funkcionářů MNV v Babicích na Třebíčsku v červenci 1951. Podle Státní bezpečnosti (StB) ji provedla protistátní skupina řízená ze zahraničí. Tato vražda pak byla záminkou k likvidaci a diskreditaci především rolníků a kněží.

Byly zatčeny desítky lidí, kteří byli ve vykonstruovaných procesech odsouzeni k vysokým trestům odnětí svobody a k trestům smrti. Na seznamu obětí justičních vražd spojených s babickým případem jsou i tři katoličtí kněží.

Zdroj: cs.wikipedia.org

„Bude to hrubý železný plát, přes který budou proražena písmena, slova, věty, a ty budou připomínat zavražděné v babickém procesu. Jako by plát byl prostřílen slovy a zároveň bude tvořit zábradlí. Bude asi dva metry dlouhý, metr vysoký a půjde za roh, aby chránil celé schodiště,“ sdělil Laštovička.

Zároveň se v místě vysadí tři stromy, podle architekta musí vytáhnout ven ze země zlo, které se tam dělo. Vysazení se ale plánuje až na podzim, který nabízí pro tento krok přívětivější podmínky.

Samotný památník by mohl být odhalen začátkem června u příležitosti oslav dvacetiletého výročí Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. „Bude se konat i konference vedená profesorem Stehlíkem k babickému procesu,“ sdělil další souvislost Laštovička.

Náměstek také věří, že vznik památníku završí smíření s babickým procesem a justičními vraždami z padesátých let. „Zároveň si představuji, že se narovná trošku narušený vztah mezi Jihlavou a Třebíčí. Můj dojem je, že na Třebíčsku je zakotveno, že v Jihlavě byli popraveni lidé tam odsud,“ uzavřel Laštovička.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky vysoká škola, VŠPJ, památník, Třebíč, babický proces, popravy, historie, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U vysoké školy polytechnické bude nový památník. Má urovnat vztahy mezi Jihlavou a Třebíčí | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.