Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Jako z Mrazíka. Příroda čaruje, ledopád v Lovětíně letos vypadá jako tři obří prsty

Už pár dní vládne nejen na Vysočině mrazivé počasí. Opravdová „Ladovská zima“ láká nejen k zimním sportům, ale i procházkám v přírodě. Jedním z možných cílů na Vysočině je Lovětínský ledopád. Tuto krásnou podívanou najdeme v háječku na okraji obce Lovětín nedaleko Batelova na Jihlavsku.

Toto lovětínské přírodní dílo můžeme obdivovat zhruba už dvacet let. „Samozřejmě bez mrazu jsou naše snahy zbytečné, je třeba mrazivé počasí, aby se led mohl tvořit a ledopád růst,“ sdělil redakci Jihlavské Drbny Jaroslav Fous, předseda osadního výboru v Lovětíně.

Jak popsal, voda se čerpá z původního vodovodu, který je v místě stále zachovaný. „Běžně teče voda ven a na zimu pan Stanislav Nechvátal průtok upravuje tak, aby se zmenšil, je tam tryska nastavená tak, aby voda stříkala směrem nahoru, do nějakých čtyř metrů. Konkrétně na čtyři vzrostlé břízy,“ popisuje Fous způsob, jakým ledopád během mrazivých dní vzniká. Zmíněný nadšenec Stanislav Nechvátal provede s přicházejícím mrazem výše popsané úpravy a pak pomáhá udržovat okolí ledopádu.

Kudy k ledopádu? 

Lovětínský ledopád
je v mrazivých dnech oblíbeným cílem turistů i běžkařů. Najdeme ho na okraji Lovětína, kousek za Vysokým rybníkem.

Lovětínský ledovec, který každoročně dosahuje několikametrové výšky a vlastně každý den se trochu pozmění, je oblíbeným turistickým cílem s tím, že návštěvníci vlastně nikdy neví, jak vlastně bude vypadat. Proto se nabízí otázka, zda nadšenci v Lovětíně nepřemýšleli nad tím dát na místo webkameru, aby se lidé mohli před cestou na místo ujistit, že se ledopád třeba nerozpouští, pokud se oteplí? „To se samozřejmě nabízí, aby lidé viděli aktuální stav. To, jestli je ledopád stále zachovalý, si lidé řeknou sdílením na sociálních sítích. Tohle mezi lidmi funguje dobře,“ myslí si Jaroslav Fous.

Davy lidí za covidu 

Zavzpomíná na covidovou dobu, kdy se u ledopádu střídaly davy návštěvníků. Lidé skoro nikam nesměli a pohyb byl hodně omezený. A tak často vyráželi do přírody. „To sem jezdilo opravu hodně turistů a ta kázeň lidí v přírodě nebyla stoprocentní. I dnes někteří přijedou autem přímo na místo, pokud tedy nenapadne víc sněhu, to musí nechat auto tady pod kopcem a dojít ten kousek pěšky. Většina jen přijede na místo, vyleze z auta, udělá fotku a odjíždí. Zkrátka ta turistika, která k tomu patří, není úplně v jejich zájmu,“ zamyslí se obyvatel Lovětína.

Lovětínský ledopád

Pátek, 19. ledna 2024, 20:08

Lovětínský ledopád
Lovětínský ledopád

„Bývá to tu jako na Václaváku." 

Letos autem, jindy na běžkách, do Lovětína dojel třeba i Miloš Červenka z Havlíčkova Brodu. „Kousek tady mám vzdálenější rodinu, tak sem vždy zajedu. Mám to tu rád. Ještě lepší je, když sem mohu dojet na běžkách. To tu pak vypadá jak na Václaváku, když je ještě azuro a lehce mrzne,“ směje se Miloš Červenka.

Jaroslav Fous si konkrétně nevybavuje, že by lidé, nebo přesněji řečeno vandalové, ledovec záměrně ničili. „Třeba děti sem tam ulomí nějaký dílčí rampouch, což by mě asi netrápilo, jsou to děti. To, že by někdo zlomil větší část, to asi ani nejde, protože je to monolit ledu. Případné ulomené menší rampouchy se mrazem znovu dotvoří,“ říká předseda osadního výboru v Lovětíně.

Podobné ledové útvary najdeme v těchto dnech na Jihlavsku třeba i ve Lhotce a Řídelově.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky mráz, příroda, ledopád, ledovec, rampouch, turistika, Batelov, Lovětín

VIDEO: Jako z Mrazíka. Příroda čaruje, ledopád v Lovětíně letos vypadá jako tři obří prsty | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.