Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Telč letos začne stavět další úsek cyklostezky. Otevře cestu do přírody i k hradu

Telč na Jihlavsku začne letos stavět další úsek cyklostezky. Nová trasa s přírodním povrchem měřící 1,6 kilometru povede z Volevčic ke vsi Studnice. Město zároveň opraví navazující cestu, po níž se cyklisté a chodci dostanou k obci Doupě, odkud už vede místní komunikace do lesů k hradu Roštejn. Obě akce budou v součtu stát přes devět milionů korun, radnice na ně má slíbené dotace, řekl Vladimír Švec, vedoucí telčského odboru rozvoje a územního plánování.

Letošní investice navazují na loni dokončenou cyklostezku od Roštejnského rybníka v Telči do Volevčic. Stavba úseku do Studnic bude stát 7,5 milionu korun, město na ni dostane dotaci Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Cesta ze Studnic k obci Doupě podle Švece měří 1,4 kilometru, má rozbitý asfaltový povrch. Na jeho opravu za 1,8 milionu korun přispěje městu kraj.

Díky novým cestám se cyklistům otevře okruh měřící okolo 25 kilometrů, po němž se kromě hradu Roštejn dostanou i k oblíbenému rekreačnímu rybníku Velký Pařezitý a do obce Řásná. „Z Řásné už máme cyklostezku vybudovanou zhruba dva roky," uvedl Vladimír Švec.

Zlepšuje se také zázemí u Roštejnského rybníka, který je také využívaný ke koupání. Město tam do léta vybuduje sociální zařízení, které v rekreačním areálu chybělo. Nově upravená bude pláž a vstup do rybníka.

Havarijní stav hráze 

U rybníka Smrk poblíž Telče zajišťuje město opravu hráze, která byla v havarijním stavu, uvedl Švec. Opravy za osm milionů korun by měly být hotové tak, aby mohla být v létě v rybníku znovu voda. Potřebuje ji tamní rekeační středisko i blízký golfový areál. Podle údajů na webu má rybník Smrk rozlohu sedm hektarů a Roštejnský rybník je dvanáctihektarový.

Město Telč letos uskutečňuje stavby za víc než 80 milionů korun. Nejvíc peněz, okolo 30 milionů, bude stát první etapa revitalizace veřejných ploch a technických sítí na sídlišti u Štěpnického rybníka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavby, rekreace, cykloturistika, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Telč letos začne stavět další úsek cyklostezky. Otevře cestu do přírody i k hradu | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.