Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Co dál s plochou bývalého zimního stadionu? Telčská radnice tam chce mít park s amfiteátrem a parkoviště

Telč na Jihlavsku se chystá upravit plochu bývalého zimního stadionu. Pozemek blízko historického centra a škol zatím slouží jako parkoviště. Po revitalizaci by tam vedle stání pro auta měl být park s malým přírodním amfiteátrem. V další etapě by radnice chtěla v tomto území u Hradecké ulice opravit bývalou konírnu, která rovněž patří městu.

„Je to téměř v centru města a nevypadá to tam hezky," řekl starosta Vladimír Brtník (ODS).  Jde o plochu s rozlohou 11 550 metrů čtverečních, z níž se dá dojít k náměstí Zachariáše z Hradce po lávce přes rybník. O využití místa po starém stadionu se ve městě vedly debaty několik let.

Na revitalizaci celého území už má radnice zpracovanou studii a na první dvě etapy, které se týkají parkoviště a parku, také projektovou dokumentaci potřebnou pro stavební povolení.

„Byli bychom rádi, kdybychom příští rok mohli začít," sdělil Vladimír Brtník. Dodal, že to bude záviset i na možnostech čerpání dotací a na rozhodnutí samosprávy.

Zůstaly trubky a beton

Nový krytý zimní stadion byl v Telči postaven v roce 2015 vedle fotbalového stadionu v Tyršově ulici. Po starém kluzišti, které nemělo zastřešení, zůstala betonová deska. Pod ní vede mnoho trubek umělého chlazení, v nichž byl dřív čpavek. Beton bude podle starosty potřeba vytrhat a plochu revitalizovat.

Na provizorní parkoviště se teď vejde okolo 130 aut, na nově upravené ploše pro parkování by mělo být asi 90 stání. Parkoviště by podle Brtníka mělo sloužit především obyvatelům Telče i kvůli tomu, že se v hlavní turistické sezoně od června do září nesmí jezdit na náměstí.

Nový park by se měl svažovat k rybníku, kde by měl vzniknout malý amfiteátr. Za ním by diváci kromě vodní hladiny viděli i siluetu náměstí s věžemi. „Přijde nám, že je to něco, co by Telč mohla do budoucna využít," uvedl Vladimír Brtník.

Amfiteátr na kulturní akce

V amfiteátru by mohly být různé kulturní akce, včetně koncertů žáků základní umělecké školy a vystoupení folklorního souboru Podjavořičan, který by měl najít zázemí v opravené konírně.

Bývalá konírna by po opravách měla být průchozí, díky čemuž by se podstatně zkrátila cesta z nového parkoviště ke školám za touto budovou. Je tam základní škola a gymnázium.

Rekonstrukce konírny by měla přijít na řadu jako poslední. Uskutečnit najednou všechny části tohoto záměru by si podle starosty město nemohlo dovolit. Podle prvních hrubých odhadů jde v součtu o investici okolo 100 milionů korun.

V Telči bydlí kolem 5 100 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Google Maps

Štítky reality, správa, Telč, parkoviště, amfiteátr, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co dál s plochou bývalého zimního stadionu? Telčská radnice tam chce mít park s amfiteátrem a parkoviště | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.