Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zimní údržba silnic a chodníků v Jihlavě stála skoro 10 milionů korun. Nejdražší byl leden

Zimní období je snad definitivně za námi. Je tedy vhodný čas k tomu vyhodnotit, kolik stála zimní údržba silnic a chodníků, jež měly v době od 1. listopadu 2021 do 31. března 2022 na starosti Služby města Jihlavy (SMJ). Ty se v uvedeném období staraly o 230 kilometrů silnic a 170 kilometrů chodníků.

„Technologie posypu se řídila metodickým návodem k zabezpečení sjízdnosti místních komunikací v zimním období. Schody, přechody pro chodce a veřejné cesty, které nešlo ošetřit strojně, se posypávaly ručně. Na vytipovaná místa se umístilo 150 kusů plastových kontejnerů s posypovým materiálem. Na zimní údržbu bylo operativně připraveno nastoupit do práce až 30 pracovníků,“ rekapituluje Martin Málek, mluvčí SMJ.

Čerstvé květiny, ovoce, zelenina. Na jihlavském náměstí se po zimní pauze opět otevře tržnice

V pátek 1. dubna bude na jihlavském Masarykově náměstí opět zahájen provoz tržnice. Zájemci si sem mohou přijít nakoupit květiny, ovoce, zeleninu a také třeba rukodělné výrobky.

Zimní údržba začala už koncem října a trvala až do začátku dubna. Dalo by se říci, že zimní období trvalo bezmála sedm měsíců. Nejdražší údržba a nejvíce posypového materiálu se vysypalo stejně jako vloni v měsíci lednu. Zimní údržba tohoto měsíce stála 3,2 milionu korun korun.

Při zimní údržbě se na chodnících a silnicích v Jihlavě spotřebovalo 889 tun soli, 546 tun písku, 523 tun drti a 91 800 litrů solanky. Celkem stála zimní údržba místních komunikací 9 107 910 korun bez DPH. To je zhruba o 627 tisíc korun více než tomu bylo v loňském roce.

„Následoval měsíc listopad a prosinec. Náročné byly zejména výkyvy teplot a náhlé změny počasí. Dalším problémem byl velký spad sněhu během několika hodin. Vyhláška zakazuje používat jako posypový materiál sůl, protože poškozuje inženýrské sítě a negativně působí na zeleň. Zimní údržbě dělalo velké starosti také náledí a následného tání před den. Bylo velmi složité najít kombinaci posypového materiálu, aby byl účinný. Letos nám navíc doznívající zima narušila i začátek jarního blokového čištění místních komunikací,“ hodnotí uplynulou sezonu mluvčí Málek.

Ulice Jihlavy čeká jarní úklid. Zapojí se do něj 20 zaměstnanců a 30 brigádníků

20 kilometrů silnic a 160 kilometrů chodníků bude v Jihlavě a v jejích příměstských částech uklizeno během jarního blokového čištění. O úklid se opět postarají Služby města Jihlavy (SMJ). Čištění začne v pondělí 28. března.

Dispečink zimní údržby mnohdy fungoval nepřetržitě 24 hodin. Dispečeři museli opakovaně při hustém sněžení povolávat pracovníky již na třetí hodinu ranní do práce. Jedině tak bylo možné udržet páteřní komunikace ve městě sjízdné. Letošní průběh zimy byl z dlouhodobého hlediska nadprůměrný.

Ohodnoť článek

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky zima, sezona, údržba, komunikace, silnice, chodník, posyp, sůl, SMJ, Jihlava, Martin Málek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní údržba silnic a chodníků v Jihlavě stála skoro 10 milionů korun. Nejdražší byl leden | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.