Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nejdřív archeologové, teď bagr. Jihlavské náměstí se připravuje na stromový „pokojíček", jerlíny přibudou v dubnu

Už několik týdnů je v horní části jihlavského Masarykova náměstí k vidění hrazení, v němž se střídají různí pracovníci. Nejdříve to byli archeologové, nyní to jsou stavební dělníci v bagru a se sbíječkami. Všechny tyto kroky směřují k jedinému cíli - tím je výstavba takzvaného pokojíčku, jehož součástí bude v rámci celkové revitalizace největšího jihlavského náměstí posezení pod vzrostlými stromy.

Nyní je třeba vykopat velké množství betonu a pak bude na požadovanou úroveň instalována protikořenová zábrana. „Dále budou osazeny žlaby, kterými bude odtékat povrchová voda až ke kořenům stromů. Pak budou instalovány a položeny drenáže a konstrukční vrstvy. Poté bude následovat usazení samotné fólie a začátkem dubna budou zasazeny stromy," jmenuje nadcházející kroky Zuzana Koutná z jihlavského odboru rozvoje města. 

Na místo takzvaného pokojíčku se už nevrátí dlažba, povrchem bude pochozí mlat. Vedení města slibuje, kromě pěti vzrostlých jerlínů, také kruhové posezení kolem kmene stromu. Zatím kolem jednoho jerlínu, postupně přibudou odpočinková místa kolem všech stromů. 

Pítko a podzemní svítidla 

„V prostoru budou naistalovány také specifické odpadkové koše, které se na náměstí budou několikrát opakovat," dodává dále Koutná. Součástí stavby bude také příprava osazení technické infrastruktury v podobě pítka a podzemních svítidel. „Pítko a podzemní svítidla budou zapojeny v rámci realizace celé revitalizace náměstí," říká Zuzana Koutná. 

Popsané práce financuje město ze svého rozpočtu a vyjdou na 3,7 milionu korun bez DPH. 

Objev archeologů 

V horní části Masarykova náměstí se od 14. února pohybovali archeologové. Ti po několika dnech bádání nalezli přibližně tři metry hlubokou neprozkoumanou šachtu, která doplňuje současné jihlavské podzemní chodby. „Dne 22. 2 bylo provedeno situační zaměření ústí ventilační šachtice na povrchu a po srovnání s mapovými podklady na oddělení bylo zjištěno, že se jedná o původní odvětrání podzemních prostor, které jsou vedeny z objektu radnice k Mariánskému sloupu na Masarykově náměstí. Uzavření ventilační šachtice bylo patrně z důvodu zřízení krytu civilní obrany v 50. letech minulého století.  V období tzv. „studené války“ se některé části jihlavského podzemí stavebně upravovaly, aby byly vhodné pro zřizování krytů CO (civilní ochrany), neboť se k tomu podzemí samo nabízelo,“ uvedl vedoucí oddělení technické správy Jan Šustr.

Archeologové na jihlavském náměstí našli neprozkoumanou šachtu. Je nejspíš napojena na další chodby v podzemí

Archeologové, kteří jsou nyní k vidění v horní části Masarykova náměstí v Jihlavě, nalezli přibližně tři metry hlubokou neprozkoumanou šachtu, která doplňuje současné jihlavské podzemní chodby.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto | Zdroj Ježkovy oči

Štítky náměstí, revitalizace, jerlín, stromy, výsadba, pokojíček, Masarykovo náměstí, Jihlava, strom, svítidlo, studená válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejdřív archeologové, teď bagr. Jihlavské náměstí se připravuje na stromový „pokojíček", jerlíny přibudou v dubnu | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.