Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Ulice Jihlavy čeká jarní úklid. Zapojí se do něj 20 zaměstnanců a 30 brigádníků

20 kilometrů silnic a 160 kilometrů chodníků bude v Jihlavě a v jejích příměstských částech uklizeno během jarního blokového čištění. O úklid se opět postarají Služby města Jihlavy (SMJ). Čištění začne v pondělí 28. března.

Území města s příměstskými obcemi je rozděleno do 7 úseků. Předpoklad doby trvání jarního úklidu místních komunikací je 8 týdnů.

Na jednotlivých úsecích bude pracovat dvacet zaměstnanců SMJ. „Úklid bude probíhat na základě schváleného plánu blokového čištění místních komunikací. Na jarní úklid bude nasazeno 13 kusů techniky. Jedná se o dva velké zametací stroje, jeden chodníkový zametací stroj, dvě kropicí vozidla, tři vozidla na odvoz shrabků, jedno vozidlo na čištění kanalizačních vpustí, dvě vozidla na nakládání a odvoz uličních smetků a dvě vozidla na rozvoz přenosných dopravních značek,“ jmenuje Martin Málek, mluvčí SMJ.

Blokové čištění místních komunikací začne v pondělí 28. března a skončí v úterý 31. května 2022.

Letošní blokové čištění bude zahájeno úsekem č. 7 na komunikacích a chodnících v Hruškových Dvorech, Herolticích, Polenské, Popicích, Vysoké, Pístově a cyklostezce Jihlava – Pístov. Největší sídliště Březinova a Na kopci se začnou uklízet v pondělí 4. dubna. Masarykovo náměstí a přilehlé ulice budou čištěny v sobotu 9. dubna a v neděli 10. dubna.

„Dalším termínem pro dokončení prací v městské památkové rezervaci a přilehlých komunikací bude sobota 23. dubna. Úklid těchto lokalit se provádí záměrně o víkendech z důvodu nižšího provozu na komunikacích a chodnících,“ vysvětluje Málek.

Předčištění už začalo 

Město uvolnilo půl milionu korun na předčištění vytipovaných míst, to probíhá již od 7. března. Jedná se o část městské památkové rezervace, některých samostatných chodníků na sídlištích, určitých úseků cyklostezky a hlavních tahů ke krajskému městu.

Aktuální informace s rozpisem ulic a o přesném čase čištění v jednotlivých lokalitách se lidé dočtou na facebookových stránkách SMJ.

„Na ruční čištění jsme přibrali třicet brigádníků, kteří budou zajišťovat škrábání, zametání a dočišťování chodníků i parkovišť. Splachování chodníků bude prováděno individuálně. Zároveň při úklidu chodníků a vozovek provedeme čištění 3 755 dešťových vpustí,“ dodává mluvčí SMJ.

Hrubý úklid Jihlavy. V ulicích jsou vidět uklízeči s košťaty a fukary, zametají hlavně chodníky a cyklostezky

Zhruba 25 pracovníků Služeb města Jihlavy (SMJ) je v těchto dnech k vidění v ulicích Jihlavy. S košťaty a fukary předčišťují vybrané ulice před jarním blokovým čištěním. To bude zahájeno v pondělí 28. března a skončí za 8 týdnů, tedy 31. května.

Po jednotlivých úsecích SMJ instalují přenosné dopravní značky B 29 s dodatkovou tabulkou „ Blokové čištění dne...“ s vyznačením data a času, kdy se bude provádět čištění. Dále budou rozmístěné značky IZ 8a – zóna zákazu stání a IZ 8b – konec zóny zákazu stání, opět s dodatkovým textem o blokovém čištění.

Dopravní značky budou umísťovány na jednotlivé úseky osm dní předem.

Dohled strážníků 

Na to, jak řidiči respektují dopravní značení, bude dohlížet jihlavská městská policie. „Nedodržování a porušování dopravního značení bude pokutováno a případně využito služby k odtahu. Každoročně je řádově odtaženo přes 200 vozidel, protože řidiči nerespektují dopravní značení při úklidu,“ upozorňuje mluvčí Málek.

Ohodnoť článek

Foto Služby města Jihlavy

Štítky čištění, jaro, blokové, komunikace, ulice, sídliště, Jihlava, SMJ, úklid, chodník, dopravní značka, Martin Málek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulice Jihlavy čeká jarní úklid. Zapojí se do něj 20 zaměstnanců a 30 brigádníků | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.