Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihlavské muzeum opět otevřelo. Oprava střechy, kterou poničil vítr, bude levnější, než se čekalo

Pokud chcete navštívit jihlavské Muzeum Vysočiny, tak je to po nucené pauze opět možné. Důvodem přerušeného provozu bylo řádění silného větru, který minulý čtvrtek poničil střechu na muzeu. Návtěvníci akorát neuvidí výstavu Třetí život středověké keramiky, která byla umístěná pod půdou. Opravu budovy, kterou bude hradit zřizovatel muzea, Kraj Vysočina, vyjde asi na milion korun, sdělila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

„Cenu však stále upřesňujeme. Objekt je pojištěn, budeme to řešit jako škodní událost," uvedla Jitka Svatošová.

Část plechové střechy o ploše asi 150 čtverečních metrů strhl vítr z budovy na Masarykově náměstí ve čtvrtek dopoledne. „Už v pátek proběhla kontrola podbití a nosné konstrukce poškozené střechy, vše se zdá být v pořádku, oprava tak bude rychlejší a levnější," řekla Svatošová. Podle prvních odhadů mohla být škoda až tři miliony korun.

Fotografie z odpoledních hodin 17. února 2022, kdy se střecha již začala opravovat 

Silný vítr, který ochromil celou republiku, naštěstí nepoškodil žádné další budovy v okolí. První opravy poničené střechy se rozběhly ještě před víkendem. „Už v pátek byla poškozená část střechy provizorně zaplachtována. Práce na opravě střechy začnou okamžitě, jak to dovolí počasí, jde o vysokou budovu, musíme dbát i na bezpečnost při provádění prací. Pro jistotu v pátek pracovníci muzea přemístili část depozit, sbírkových předmětů, které jsou uloženy v půdních prostorách, nyní už nehrozí žádné poškození našich sbírek," uvedla Svatošová.

Muzeum Vysočiny Jihlava sídlí ve třech historických budovách na Masarykově náměstí. Se svými pobočkami v Telči, Třešti a hradem Roštejnem je největším muzeem v kraji.

Výsledky řádění větru v Jihlavě

Poškozením střechy jihlavského muzea však řádění větru zdaleka neskončilo. Silný vítr poškodil střechu také na Základní škole E. Rošického, ze které odpadalo několik tašek. Škody po silném větru mapují také pracovníci Odboru životního prostředí jihlavského magistrátu. Jedno z nejvíce postižených míst bylo opět v ulici Na Kopci, kde popadalo kvůli větru hned několik stromů. Jedna borovice dokonce spadla na taxík.

Bilance včerejšího větru v Jihlavě: Stržená střecha muzea, borovice na taxíku, 23 výjezdů hasičů

Silný vítr zasáhl včera také Jihlavu. Na svědomí má poničené střechy i polámané stromy. V terénu pomáhali policisté, strážníci i hasiči, kteří měli v Jihlavě kvůli větru 23 výjezdů. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jihlava, Lenka Dvořáková

Štítky správa, muzea, vítr stavby, počasí, Jihlava, muzeum, střecha, Kraj Vysočina, vichřice, Muzeum Vysočiny Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské muzeum opět otevřelo. Oprava střechy, kterou poničil vítr, bude levnější, než se čekalo | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.