Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do zámku v Batelově se vrátí život. Viděl bych tu svatební resort nebo dům pro seniory, zamýšlí se nový majitel

Kdo projíždí nebo prochází Batelovem na Jihlavsku, tak si určitě všimne místního zámku, který už roky zeje prázdnotou a postupně chátrá. To se teď ale změní, jelikož objekt má nového majitele. Je jím pražská společnost 7Stones Investments. Redakce Jihlavské Drbny se obrátila na zástupce firmy Tomáše Křížka, který poodhalil to, co se s batelovským zámkem bude nyní dít a jaké by mohlo být jeho využití v budoucnu.

Součástí dvoupatrové klasicistní budovy je také bývalý zámecký park, který je nyní ve vlastnictví městyse Batelov. Západní, kratší křídlo v sobě pravděpodobně ukrývá pozdně renesanční jádro tvrze. U vchodu do zámku jsou osazeny dvě erbovní desky – Jiřího Čížovského z Čížova z roku 1586 a Viléma Oldřicha Odkolka. Místnosti v přízemí západního křídla si uchovaly valené klenby.

„Ke koupi batelovského zámku nás vedlo to, co nás vede ke koupi většiny jiných nemovitostí - domy, a to především ty historické, máme rádi a rádi se podílíme na jejich obnově, což máme i ve sloganu naší společnosti - obnovujeme zanedbané. Baví nás se na nemovitost podívat, projít se v ní, nasát její atmosféru a zeptat se dané nemovitosti, čím by chtěla být, jak by se měla využívat,“ vysvětluje na úvod Tomáš Křížek s tím, že v jejich případě jde často o domy několik set let staré, kterým pražská společnost vtiskává podobu na další dlouhá léta. „Občas je potřeba myšlenku přizpůsobit ekonomickým možnostem, ale vždy by se měl respektovat duch dané nemovitosti. Věřím, že právě dokážeme vyslyšet přání daného domu, a zrealizovat tak zajímavý záměr a když jde vše dobře, tak ideálně i na tomto koníčku neprodělat,“ zamýšlí se Křížek.

Hotel, resort, bydlení pro seniory? 

V případě batelovského zámku, kde v ne tak dávné minulosti sídlilo třeba odborné učiliště nebo internát pro studenty, je podle Tomáš Křížka více možností jeho využití. V co se zámecký objekt nakonec změní, záleží na mnoha okolnostech - územním plánu, dostupných inženýrských sítích, kapacitách venkovního a vnitřního prostoru, poptávce v lokalitě po daném záměru. „Jedna věc je, co by se do daného místa hodilo a jiná, co je realizovatelné a ekonomicky opodstatnitelné. Osobně by se mi v místě nejvíc líbil zámecký hotel nebo svatební resort, ale konkurence je velice silná - zámecký hotel je v nedaleké Třešti a svatební / wellness resort na druhou světovou stranu v Medličkách,“ uvažuje Křížek.

Po znárodnění bylo do nového zámku umístěno odborné učiliště společenského stravování, které vychovávalo číšníky, kuchaře a cukráře. Část bývalých komnat pak obývali také studenti Obchodní akademie a Rodinné školy. Tento stav vydržel až do revoluce v roce 1989. Interiéry zámku prošly během socialismu necitlivými úpravami.

Podle něj se nabízí také vybudovat ubytování seniorů, byť i to má různé stupně od léčebny dlouhodobě nemocných nebo ubytování pro občany s Alzheimerovou chorobou přes běžný domov pro seniory až po moderní samostatné bydlení pro seniory s dodatečným sociálním a lékařským zázemím. „Jelikož jsme převzali zámek koncem léta, probíhá nyní důkladné zaměření objektu a následně budeme prověřovat jednotlivé možnosti právě nějaké formy ubytování pro seniory. Vše je ale ve fázi prověřování a bude hodně záviset i na zástupcích památkové péče. Nutno podotknout, že s nimi máme z předchozích realizací obnov památkově chráněných měšťanských domů v centru Jihlavy velice dobré zkušenosti,“ jmenuje zástupce pražské firmy Křížek.

Mezi lidmi nejen v Batelově se proslýchá to, že objekt bude sloužit jako ubytovna pro zahraniční dělníky nebo pro nepřizpůsobivé občany. „Nad zmínkou o ubytovně se lze jen pousmát. Již máme zrealizovaných mnoho projektů a na mnoha projektech nyní pracujeme. Vždy se objeví zaručené informace, že se bude stavět ubytovna pro sociálně slabé nebo nepřizpůsobivé nebo pro manuální pracovníky ze zahraničí. Již to ani nemám potřebu komentovat. I ubytovna může v některých méně zajímavých oblastech měst a obcí dávat za určitých okolností obchodní i urbanistický smysl, ale rozhodně ne zde, v batelovském novém zámku,“ ujišťuje Tomáš Křížek.

Opuštěný batelovský zámek je stále na prodej. O prostory, kde býval i internát, městys zájem nemá

Na Vysočině je řada opuštěných budov na prodej, které nemají žádné využití a více či méně chátrají. Najdeme mezi nimi i několik zámků a tvrzí, jedním z nich je třeba i zámek v Batelově na Jihlavsku. Jeho majitelem je nyní soukromá osoba, objekt...

Už nyní je na první pohled vidět, že se v objektu batelovského zámku začíná něco dít. V porovnání se stavem na jaře 2021, kdy byla redakce Drbny na místě naposledy, je v areálu upravená zeleň, oprav se dočkala také střecha, řeší se i odvod vody. To potvrdil i Tomáš křížek, podle něhož bylo nejprve třeba zasanovat havarijní stav „obálky“ budovy. „Proběhl stratigrafický průzkum jednotlivých vrstev interiérů za účelem identifikace případných cenných nástěnných nebo stropních maleb. Z průzkumu je vidět dlouhá historie domu, ale prozatím se nic cenného nenašlo. Nyní se pracuje na stavebně-historickém průzkumu a stavebně-technickém průzkumu a dle vydaného závazného stanoviska památkové péče můžeme odstranit svrchnější vrstvy interiérové malby, které jsou napadeny plísní z vlhkosti kondenzující v domě posledních 20 let,“ popisuje Křížek.

Batelovský zámek byl od roku 2018 několikrát nabízen k prodeji, původní cena bylo necelých 13 milionů, ta byla v roce 2019 snížena na 8 milionů. V únoru 2021 roku byl zámek v Batelově nabízen za 7,5 milionů korun. 

Areál zámku je také již důkladně zaměřený 3D technologií skenování mračna bodů, při zaměření byly ve srovnání s existujícími plány nalezeny i dodatečné sklepní prostory, zároveň se teď pracuje na prověření jednotlivých možností dalšího využití zámku.

Projektování a papírování 

„Základní přípojky jsou zprovozněny a jejich další úprava bude záviset na postupu projekčních prací. Nyní přichází především projektování a papírování,“ říká zástupce pražské firmy.

Součástí dvoupatrové klasicistní budovy je také bývalý zámecký park, jehož vlastníkem je městys Batelov. Nabízela se i varianta toho, že by zámek odkoupil městys. Jak ale již dříve zjistila redakce Drbny, městys o objekt neměl zájem. „Máme dost svých vlastních nemovitostí, které lze smysluplně využít a jejich údržba stojí městys nemalé prostředky,“ sdělil starosta Batelova Jiří Doležal.

Starý vrak ze zámeckého parku 

Společnost 7Stones Investments se na začátku podzimu 2021 sešla se zástupci městyse. „Proběhlo krátké setkání, kde jsme stručně probrali historii a možnou budoucnost zámku. Jelikož se ale stále se zámkem seznamujeme, nebyla jednání nijak konkrétní, ale jestli mohu udělat závěr i za zástupce městysu, tak panuje u všech zúčastněných přání a víra, že se podaří zrealizovat nějaký zajímavý záměr. Pan starosta nám následně také pomohl s odstraněním starého vraku auta ze zámeckého parku, za což jsme velice vděční,“ podotknul Tomáš Křížek. „Obecně je fajn, když se na něčem domlouváte s někým z potenciálních dodavatelů nebo řemeslníků a oni vám přátelsky řeknou, že jsou rádi, že se snad něco se zámkem stane a že nám drží palce. To dokáže člověka po perném dni nabít a vlít mu novou energii do žil. Děkujeme,“ vzkazuje s úsměvem.

Než začne batelovský zámek opět fungovat, tak to ještě pár let potrvá. Tomáš Křížek hovoří v řádu několika let, protože běžná doba mezi koupí stojící nemovitosti a obdržením pravomocného stavebního povolení je při změně funkčního využití daného objektu tak dva až tři roky. „Samotná realizace pak asi 2 roky. Projektová příprava jde stihnout i rychleji, ale to by muselo vše proběhnout bez komplikací. Spíš se ale stává, že se někde něco zasekne a doba se prodlouží třeba i na pět nebo deset let,“ posmutní Tomáš Křížek. Dodává, že nicméně prozatím byla veškerá jednání velice konstruktivní a příjemná. „A to i ze strany souseda, vlastníka starého zámku, který nám pomohl i třeba poskytnutím přípojky elektřiny pro přípravné práce. Zde tedy mám ještě osobní dluh se s panem sousedem osobně potkat a poděkovat mu. Obecně mám pocit, že čím více realizací máme za sebou, tím více nás odborná veřejnost vnímá kladně a tím lépe se i třeba nevšední a odvážné záměry realizují,“ pochvaluje si Křížek.


Společnost Tomáše Křížka, která je nyní novým majitelem zámku v Batelově, má za sebou řadu rekonstrukcí, a to jak měšťanských, často památkově chráněných, domů v centru Jihlavy, přestavbu nevyužívané střední školy na bytový dům, v přípravě pak třeba výstavbu rodinných domů.

„S rekonstrukcí domu na Havířské 21 jsme se dokonce dostali do loňské ročenky Národního památkového ústavu jako příklad povedené obnovy s moderními prvky. Jelikož se moderní, a tedy často neotřelé prvky snažíme využívat i u starších domů a architektura je v tomto ohledu hodně subjektivní, pro bližší představení konkrétních realizací rád kohokoli po nemovitostech provedu a poskytnu mu osobní výklad a seznámení se s myšlenkami architekta a investora, které za projekty byly,“ dodává Tomáš Křížek a ještě doplňuje, že před nedávnem jeho společnost obdržela stavební povolení na rekonstrukci památkově chráněné budovy na Brněnské ulici, které se budou věnovat minimálně do léta.

„Jednání nejsou vždy jednoduchá," říká Tomáš Křížek 

„V průběhu roku se nám podařilo rozšířit aktivity i mimo Jihlavu, a to koupí Paláce Na Dubovci ve Strakonicích hned vedle místního hradu. Jihlava je ale jen jedna, doufám tak, že se bude v Jihlavě dařit realizovat další projekty, a to i ve spolupráci s městem, kde se začíná zabíhat útvar městského architekta a komise pro architekturu a urbanismus. Jednání s nimi nejsou vždy jednoduchá, ale určitě je dobře, že má město tyto odborníky, se kterým se dají investiční záměry řešit na vysoké odborné úrovni. A kdyby se náhodou projekty v Jihlavě realizovat nedařilo, tak stavíme další větev našeho podnikání, a to vinohradnictví a vinařství na jižní Moravě,“ dodává na závěr s úsměvem Tomáš Křížek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky zámek, Batelov, majitel, Tomáš Křížek, dům, nemovitost, Drbna.cz, Jihlava, okres Jihlava, Jiří Doležal, Národní památkový ústav, Čížov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do zámku v Batelově se vrátí život. Viděl bych tu svatební resort nebo dům pro seniory, zamýšlí se nový majitel | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.