Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Také rozpočet Jihlavy pocítí dražší energie. Město za plyn a elektřinu zaplatí o 20 milionů korun více

Nejen domácnosti, ale i město Jihlava v letošním roce doplatí na zvyšování cen energií. Za plyn bude město platit dvojnásobek současných cen, elektřina městu zdražila o 37 procent. Z rozpočtu Jihlavy a jeho příspěvkových organizací tak bude muset jít na energie až o 20 milionů korun víc než loni.

Statutární město Jihlava řeší zajištění dodávek energií takzvaným postupným nákupem, který spočívá v několika dílčích nákupech částí dodávky elektřiny nebo plynu v průběhu celého roku. Město Jihlava zajišťuje dodavatele energií nejenom pro své vlastní objekty, ale také pro příspěvkové organizace zřizované městem - především školy a také pro některé obchodní společnosti města. „Díky strategii postupných nákupů se nám podařilo extrémní růst cen částečně ztlumit, protože energie byly pořizovány z části ještě před obdobím, kdy ceny rostly nejvíce. Ani tak se nám ale růst cen nevyhnul. Situace na energetických trzích byla mimořádně nepříznivá,“ popsal aktuální stav první náměstek primátorky Jihlavy Petr Ryška.

Plyn za dvojnásobek

Podle Jakuba Schebesty, energetika města Jihlavy, stoupne pro rok 2022 městu průměrná cena za dodávky elektřiny (včetně regulované složky a souvisejících daní) z cca 4 500 korun/MWh na 6 200 korun/MWh. Nárůst tak činí přibližně 37 procent.

Nárůst ceny plynu bude ale dvojnásobný. Průměrná cena dodávek plynu pro rok 2022 stoupne městu Jihlava z cca 950 korun/MWh na 1 850 korun/MWh (opět včetně regulované složky a souvisejících daní). „Celkově očekáváme, že výrazný růst cen energií zatíží rozpočet města v roce 2022 o přibližně 20 mil. Kč. Velkou roli bude hrát výše spotřeby energií v tomto roce,“ vysvětlil Jakub Schebesta.

Co se týče zdražení vody, tak tam není situace dramatická jako u elektřiny a plynu. Za vodné a stočné budou v roce 2022 odběratelé v krajském městě dohromady platit 101,17 korun/m3 včetně desetiprocentní DPH. V roce 2021 činila výše vodného a stočného v Jihlavě 95,13 korun/m3 s DPH. Cena tak pro rok 2022 vzroste jen o 6,35 procenta.

Voda v Jihlavě zdraží od ledna o šest procent, tento narůst není tak razantní jako jinde

Městští zastupitelé dneska schválili, že Jihlavané budou od 1. ledna 2022 platit za vodné a stočné 101,17 korun. Oproti stávajícím platbám se jedná o navýšení o 6 procent, v porovnání s ostatními obcemi na Jihlavsku však tento nárůst není tak...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky energie, zvýšení, plyn, elektřina, rozpočet, Jihlava, 2022, Petr Ryška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také rozpočet Jihlavy pocítí dražší energie. Město za plyn a elektřinu zaplatí o 20 milionů korun více | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.