Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dnes si připomínáme nejhorší leteckou katastrofu meziválečné ČSR. V Bedřichově zemřelo 12 lidí

Nejtragičtější letecká nehoda první republiky, které si vyžádala 12 obětí, se stala 22. srpna 1930 v Bedřichově u Jihlavy. Zřítil se tam moderní Ford Trimotor Československých státních aerolinií (ČSA), letící na lince z Prahy do Brna a Bratislavy. Cestu amerického hornoplošníku tehdy krátce po třetí odpoledne zkomplikovala bouřka, již chtěl pilot Josef Sedlář nejprve přeletět. Mraky ale sahaly příliš vysoko, a tak se tedy nakonec pokusil oblačnost podletět.

Letoun postupně klesal níže a níže, až se ocitl těsně nad korunami stromů. Kvůli horšícímu se počasí se Sedlář snad chtěl vrátit, možná uvažoval o nouzovém přistání, když se mu náhle v cestě objevil komín bedřichovské cihelny. Na poslední chvíli se mu pilot pokusil vyhnout, prudkým manévrem ale letadlo ztratilo rychlost a zřítilo se na domek v areálu cihelny. Po dopadu explodovaly nádrže s benzínem a většině cestujících ani dvěma členům posádky již nebylo pomoci.

Letecká katastrofa tohoto stroje znamenala pro ČSA citelnou ztrátu. Letoun OK-FOR byl moderní celokovový stroj, který představoval špičku ve flotile této společnosti.

Stroj byl vyroben v roce 1929 a zúčastnil se předváděcího turné po Evropě. Mezi firmou Ford a zástupci ČSA byla uzavřena smlouva a stroj byl po ukončení turné odkoupen. Cena činila 2 564 514 Kč včetně dovozního cla.

Čtyři lidé zemřeli na místě, dalších osm podlehlo vážným zraněním v nemocnici. Oběťmi byli většinou mladí lidé ve věku kolem 30 let, i pilotovi Josefu Sedlářovi bylo teprve 32 roků. Nejstarším pasažérem, který také zahynul, byl jedenašedesátiletý stavitel Antonín Müller z Brna, který cestoval se svým synem. Vladimírem. Velké štěstí měl jediný přeživší, profesor Vojtěch Kraus z Litoměřic, který utrpěl pouze slabý otřes mozku a pohmoždění ramene a kotníku.

Pilot mohl podlehnout iluzi 

Vyšetřování nehody bylo ukončeno v neuvěřitelně krátké době - již 25. srpna 1930, tedy tři dny po nehodě. Závěr zněl - nehoda byla způsobena přírodními silami ,proti nimž byl pilot i stroj bezmocný. Jak ve své knize zmiňuje k této nehodě Ladislav Keller- svoji roli mohlo hrát i to, že Josef Sedlář celou svoji leteckou kariéru létal stroje s otevřenou kabinou, které umožňují bezprostřední vnímání projevů vzdušné hmoty. V uzavřené kabině měl nalétáno pouze několik desítek hodin a mohl podlehnout iluzi, že bouřka, do které směřuje, není tolik intenzivní.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Letecká badatelna | Zdroj Letecká badatelna

Štítky Bedřichov, letecká, katastrofa, výročí, historie, úmrtí, letecká nehoda, České aerolinie, Ford Motor Company, Brno, První republika, Praha, Bratislava, Jihlava, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes si připomínáme nejhorší leteckou katastrofu meziválečné ČSR. V Bedřichově zemřelo 12 lidí | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.