Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Máme plně obsazeno, slyší od vedení radnic na Jihlavsku žadatelé o obecní byty

Nejen města, ale i vesnice disponují obecními byty. Ve všech pěti obcích na Jihlavsku, které redakce Jihlavské Drbny oslovila, je o tento typ bydlení velký zájem. A všude je v pořadníku více zájemců, než je počet volných bytů.

Největší počet obecních bytů mají v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. „Ve vlastnictví městyse máme 72 bytů, z toho 18 bytů s dispozicí 1+1, 34 bytů 2+1 a 20 bytů 3+1. Vzhledem k tomu, že máme široko daleko nejnižší nájemné, tak je zájem opravdu veliký. S cenami nájemného jsme v podstatě pod hranicí ceny sociálního bydlení,“ sdělila místostarostka Dolní Cerekve Alena Houčková. O něco méně obecních bytů – celkem 50 – vlastní Kněžice. „Nejčastěji máme byty o dispozici 2+1,“ řekl kněžický starosta Radek Žák. Stonařov vlastní 38 bytů, podle starosty Ivana Šulce jich je nejvíce s dispozicí 2+1.

S 23 obecními byty disponuje Městys Batelov. „Máme 6 bytů horší kategorie vesměs 2+1 a 1+1, dva služební byty pro lékaře – 3+1, 15 bytů v domu s pečovatelskou službou, 10 jich má dispozici 1+1,“ jmenuje za Batelov Vendula Sedláčková.

Podle výsledků sčítání lidu, domů a bytů z roku 2011 žije na Jihlavsku v nájemních bytech celkem 20 391 lidí.

Hlásí se svobodné matky i lidé vyššího věku Nejméně bytů vlastní Velký Beranov. „Naše obec má 15 bytů. Dva jsou v bytovém domě, kde máme již několik let důchodkyni a starší manželský pár. Máme také nově vybudovaný komunitní dům pro seniory se třinácti byty, který vznikl rekonstrukcí staré školy. Na tyto byty máme pořadník žádostí, který v případě uvolnění bytů využíváme,“ sdělil redakci starosta Velkého Beranova Milan Pulicar.

Ve všech oslovených obcích jsou momentálně všechny obecní byty obsazené. V pořadníku je průměrně kolem 15 žadatelů. Výjimkou je Dolní Cerekev, kde mají podle Houčkové 50 „čekatelů“. O bydlení v bytech ve vlastnictví obce mají hodně často zájem svobodné matky, ty zmiňuje starosta Kněžic Radek Žák. Žádost o obecní byt si podávají ale i rodiny s dětmi nebo bezdětné páry, které třeba teprve zkouší společné bydlení. „Výjimkou nejsou ani jedinci po rozpadu manželství," zmínil stonařovský starosta Ivan Šulc.

Výměna bojleru nebo prasklé stoupačky 

V pořadníku se ale objevují i lidé vyššího věku, jako třeba v Dolní Cerekvi. „O byt u nás mají zájem třeba i starší lidé, kteří se chtějí přestěhovat v důsledku nějaké životní události a shánějí pouze malý byt,“ dodává místostarostka Alena Houčková.

Vedením obcí se často nevyhne řešení různých problémů s nájemníky. Zástupci oslovených obcí nejčastěji jmenují opotřebované součásti vybavení, jako bojlery, sporáky nebo kotle. Lidem, kteří bydlí v obecních bytech, je sem tam třeba vyměnit radiátor, dveře nebo vodovodní baterii. Místostarostka z Dolní Cerekve zmiňuje i zatékání do bytu či prasklé stoupačky. „V našem domě s pečovatelskou službou obecně problémy nejsou. V jednom domě se objevují neshody s užíváním společných prostor, konkrétně jde o chování domácího zvířectva,“ říká za Batelov Vendula Sedláčková.

Plány ohledně výstavby 

Zvláštní kategorií v bytových domech jsou sousedské spory. „Ty se u nás objevují. Týkají se hlavně úklidu společných prostor nebo psů v bytech, kteří někdy bývají hluční,“ sdělil za Stonařov Ivan Šulc.

Jak již bylo řečeno, o bydlení v obecních bytech je na vesnicích velký zájem. Počet žadatelů v pořadníku by se mohl snížit výstavbou dalších bytových domů. To momentálně plánují v Kněžicích. „Žádáme o dotaci na výstavbu bytového domu. Měl by mít 6 bytů,“ potvrdil starosta Radek Žák. Trochu jiné plány mají v Dolní Cerekvi, kde se bude na byty přestavovat původní hotel. Městys zmíněný objekt koupil v roce 2018. „Nyní se snažíme získat dotaci, abychom ho mohli přestavět na obecní byty,“ prozradila Alena Houčková.

Podobné plány mají i ve Velkém Beranově. Vše je ale podmíněno dostupným objektem a také úspěšnou žádostí o dotaci. „V případě, že by se nám naskytla možnost koupě vhodné budovy na přebudování pro obecní byty a naskytnula se i vhodná dotace, dalo by se o výstavbě uvažovat,“ řekl starosta Velkého Beranova Milan Pulicar.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Brna

Štítky byt, obecní, bydlení, obec, městys, Jihlavsko, okres Jihlava, Dolní Cerekev, dům, stavba, Drbna.cz, Velký Beranov, Batelov, Stonařov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Máme plně obsazeno, slyší od vedení radnic na Jihlavsku žadatelé o obecní byty | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.