Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstava hub v jihlavském muzeu kvůli dopadům koronaviru nebude. K tomu jich teď moc neroste

Tradiční výstava hub v jihlavském Muzeu Vysočiny ohlášená na pátek a sobotu se neuskuteční. Členové mykologického klubu by už museli chystat sběr hub. Podle předsedy klubu Jiřího Burela se neví, jaký dopad by na pořádání výstavy mohla mít další vládou ohlašovaná opatření proti koronaviru a jestli by chodili lidé a školy. Havlíčkobrodský mykologický spolek zatím s výstavou hub v polovině října počítá.

V sále jihlavského muzea měla být výstava hub pojedenácté. Konat se měla od 2. do 3. října. V pátečním programu slibovala i krátké přednášky a prezentaci hub. Podle Burela musí příprava celé akce začít pár dní předem. „Ale teď nevíme, jestli by to náhodou mezitím kvůli nouzovému stavu, co se očekává, nebylo zavřené. Je to velká nejistota," uvedl. Ani hub teď moc neroste. "Houby nějaké jsou, ale není to slavné," podotkl Jiří Burel.

Každé pondělí od 7. září nabízí Mykologický klub Jihlava služby houbařské poradny, otevřená má být do konce října. „Ta zatím funguje," řekl Burel.

Hub snad bude víc po nynějších deštích 

V Havlíčkově Brodě je výstava hub v Havlíčkově domě plánovaná od 12. do 14. října. Spolu s havlíčkobrodským muzeem Vysočiny ji plánuje tamní mykologický spolek. „Zatím s tím počítáme," řekl Jaroslav Kocman ze spolku. Minulé roky bylo na výstavě i přes 300 druhů hub. „Momentálně je ten výskyt slabý," uvedl Kocman. Předpokládá, že víc by mohly houby růst po nynějších deštích.

Letošní houbařská sezona v regionu patřila podle Kocmana v porovnání s minulými suchými roky k lepším, protože pršelo. Když bylo sucho, nemělo podle něj cenu v červenci a srpnu chodit do lesa. „To letos mělo. Ale na to, jak pršelo, jsem si myslel, že těch hub bude víc," řekl. Lidé nacházeli hodně pravých hřibů, případně křemenáče, ale druhová pestrost velká nebyla, dodal.

Autoři

Štítky hobby, koronavirus, houby, Vysočina, výstava, muzeum, Muzeum Vysočiny Jihlava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava hub v jihlavském muzeu kvůli dopadům koronaviru nebude. K tomu jich teď moc neroste | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.