Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlava od ledna zavedla poplatek z pobytu. Týká se i zprostředkovatelů Airbnb

Krajská Jihlava od 1. ledna zavedla takzvaný poplatek z pobytu. Ten nahrazuje poplatek z ubytovací kapacity. Za toho, kdo není v Jihlavě přihlášený, odvede ubytovatel 12 korun za každou noc.

Předmětem místního poplatku z pobytu je jakýkoli úplatný pobyt, který trvá nejvýše šedesát po sobě jdoucích kalendářních dnů u jednotlivého poskytovatele pobytu. 

Místní poplatek z pobytu se vztahuje i na krátkodobé pronájmy, jako jsou např. ty zprostředkované prostřednictvím Airbnb. Ubytovatel, který poskytoval ubytování před rokem 2020, je povinen se k poplatku přihlásit do 30. ledna 2020. Ubytovatelé, kteří začnou poskytovat ubytování za úplatu až v průběhu roku 2020, mají povinnost se k poplatku přihlásit do 30 dní od zahájení činnosti spočívající v poskytování úplatného pobytu,“ upřesňuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Zákon u poplatku stanoví poměrně široký okruh osob, které jsou od poplatku osvobozeny. Ubytovatel však i o těchto poplatnících vede záznamy v evidenční knize. 

Pokud si ubytovatel uvede v rámci ohlašovací povinnosti kontaktní e-mailovou adresu, zašle mu správce poplatku upozornění na blížící se splatnost. Včas neodvedené poplatky nebo část těchto poplatků může správce poplatku zvýšit až na trojnásobek,“ doplnil Daněk.

Další informace lze najít na webových stránkách města a ke splnění ohlašovací povinnosti lze využít také formulář

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky pobyt, poplatek, radnice, bydlení, ubytování, Jihlava, Airbnb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava od ledna zavedla poplatek z pobytu. Týká se i zprostředkovatelů Airbnb | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.