Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rozhodnuto. Obyvatelé Jamného v referendu zamítli stavbu větrných elektráren

Lidé v obci Jamné na Jihlavsku v místním referendu nepodpořili výstavbu větrných elektráren na katastru obce. Proti bylo 187 ze 432 oprávněných voličů. V referendu hlasovalo 58,3 procenta hlasů, je platné a pro obec závazné, řekl starosta Luboš Varhaník.

O konání referenda rozhodlo obecní zastupitelstvo 31. října. Lidé v něm odpovídali na otázku: „Souhlasíte s výstavbou větrných elektráren v katastrálním území obce Jamné u Jihlavy?". Kladně se vyjádřilo 61 lidí, odpověď „Ne" zvolilo 187 lidí. Hlasovat mohlo v obci 432 lidí.

S vedením obce jednala o možnosti stavět větrné elektrárny firma meridian Nová Energie, která od loňska oslovila i další sídla v kraji. V předběžné nabídce podle starosty firma Jamnému slíbila roční příspěvek do obecního rozpočtu kolem milionu korun v případě postavení čtyř větrníků. Rozpočet obce s 580 obyvateli schválený pro letošek převýšil 12 milionů korun.

Protože zastupitelé v Jamném nebyli jednotní v tom, jak na nabídku odpovědět, rozhodli se zeptat přímo obyvatel. „Jsme rádi, že byla volební účast takřka 60 procent, což je pro nás pozitivní zpráva ve smyslu toho, že se lidé zajímají o to, co se na obci děje," řekl starosta Luboš Varhaník.

Téma už nebudeme dál rozvíjet, řekl starosta 

Výsledek referenda podle něho měl odpovědět na to, zda má vůbec význam pokračovat v jednáních o podmínkách výstavby. „Výsledek je celkem jednoznačný, čili pro nás je stanovisko závazné a my v tuto chvíli nebudeme toto téma dál rozvíjet," řekl starosta.

Se záměrem budování větrníků podle informací, které má ČTK od starostů, oslovuje meridian Nová Energie od minulého roku obce na Jihlavsku i na Pelhřimovsku.

Na Vysočině jsou teď vysoké větrné elektrárny na třech místech. Nepřibývají asi deset let. Největší a nejstarší větrný park je v Pavlově na Jihlavsku, kde jsou od roku 2006 čtyři zařízení. Jeden větrník stojí u obce Kámen a dva u obce Věžnice na Havlíčkobrodsku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky referendum, energie, elektrárna, Jamné, větrná energie, stavba, okres Jihlava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto. Obyvatelé Jamného v referendu zamítli stavbu větrných elektráren | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.