Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V sobotu Přibyslav hostí Mlékárenský den. Letos se zúčastní rekordních 22 mlékáren

Letošního Mlékárenského dne se zúčastní 22 podniků. Vedle velkých mlékáren se v sobotu v Přibyslavi představí výrobci z farem zpracovávajících i kozí a ovčí mléko. Účast na ojedinělé přehlídce tak zřejmě při jejím pětadvacátém ročníku bude nejvyšší. ČTK to řekl přibyslavský starosta Martin Kamarád (ODS). Odborná komise už včera zhodnotila mléčné novinky, jichž bylo do soutěže přihlášeno 60, rovněž rekordní počet.

Soutěžní kategorie vyhrály mlékárny AGRO-LA z Jindřichova Hradce, AGRO - 2000 Invest z Městečka Trnávka, Tavírna sýrů Salix Bečváry a Statek Horní Dvorce.

Porotci vedení Jiřím Štětinou z pražské Vysoké školy chemicko-technologické posuzovali novinky ve čtyřech kategoriích. Všímali si jejich chutě a vůně, konzistence, ale také obalu a míry inovace. „Přičemž každé kritérium má svoji váhu. Největší váhu samozřejmě má chuť a vůně,“ řekl Štětina.

Jindřichohradecká AGRO-LA vyhrála se svým Jihočeským zákysem kategorii mléčných výrobků a zakysaných nápojů. Tavírna sýrů Salix zvítězila s Kelímkem BIO mezi 19 soutěžícími čerstvými a tvarohovými sýry, tvarohy a pomazánkami. Sýr Provolone mlékárny z Městečka Trnávka byl nejlepší v kategorii přírodních zrajících sýrů. Mezi specialitami dostal nejlepší hodnocení ovčí archivní sýr mlékárny Statek Horní Dvorce. Při sobotní ochutnávce mlékárenských výrobků bude novinky mlékáren hodnotit také veřejnost.

Ochutnávka mléčných novinek bude kromě obvyklého radničního sklepení na dalších dvou místech ve městě - ve farní stodole a Starém špitále. Zahájena bude v sobotu v 8:45. Výsledky divácké soutěže o nejlepší expozici mléčných výrobků Přibyslavský krajáč budou vyhlášeny dvě hodiny po poledni.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Přibyslav, sýr, ODS, Jiří Štětina, Statek Horní Dvorce, Městečko Trnávka, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Jindřichův Hradec, Bečváry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu Přibyslav hostí Mlékárenský den. Letos  se zúčastní rekordních 22 mlékáren | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.