Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Světelská věznice bude mít novou ubytovnu pro ženy. Vejde se tam až 168 odsouzených

Věznice ve Světlé nad Sázavou bude mít do ledna 2022 novou ubytovnu pro 168 odsouzených žen. Budou tam v ložnicích po dvou až čtyřech, zatímco v nynějších budovách bydlí po osmi. Nový areál bude mít vlastní zázemí, včetně domečku pro individuální návštěvy matek s dětmi, řekla novinářům ředitelka věznice Monika Myšičková při slavnostním poklepání základního kamene. Stavbu za 169 milionů korun zajišťuje firma PKS stavby.

Ve věznici je 761 odsouzených žen, podle ředitelky teď není přeplněná. „Nicméně, může to být také přechodná situace," uvedla Monika Myšičková. Požadavku čtyř metrů čtverečních na osobu by světelská věznice vyhověla i při počtu 768 žen ve výkonu trestu. Rozšíření kapacity podle ředitelky umožní sestěhovat odsouzené podle různé problematiky a zaměřit se na práci s drogově závislými.

V areálu věznice vznikne autonomní objekt. „To znamená, že bude mít svoje zdravotní středisko, kantýnu, kuchyň s jídelnou, svoje návštěvnické centrum," vyjmenovala Myšičková. Dodala, že nové návštěvnické centrum, které bude mít z části podobu hřiště, bude možná sloužit i ostatním odsouzeným ženám.

Do nových prostor by se ráda dostala i Jana odsouzená na šest let za podvod. Jak řekla novinářům, ve věznici je rok, pracuje tam v kuchyni. „Je nás osm na pokoji, na patře je nás 56. To je velmi hodně, neboť ne každá odsouzená se umí sžít s ostatními a být tolerantní," uvedla Jana.

Cela až o 15 lidech přináší víc problémů 

Přeplněnost věznic v ČR se teď pohybuje kolem 102 procent. „Což není tak úplně katastrofální na první pohled, ale v některých skupinách je to lepší, v některých horší," řekl generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal. Uvedl, že pokud jsou věznění ubytovaní po dvou až čtyřech, mnohem lépe se s nimi pracuje a lépe se vracejí do běžného života. Dodal, že podstatně víc problémů je tam, kde je na celách až 15 lidí.

V Česku by měly být čtyři metry na vězněného člověka. „Je třeba říci, že v současných prostorách českého vězeňství ne vždy tyto metry splňujeme, takže se někdy dostáváme na hranici tří metrů," uvedl Dohnal. Moderní evropská pravidla podle něj ale mluví o šesti metrech čtverečních. „Proto je naší ambicí do budoucna změnit legislativu a do budoucna i budovat objekty, které budou splňovat moderní vězeňská evropská pravidla," řekl.

Areál ve Světlé nad Sázavou byl dokončen v roce 1987, do roku 1999 sloužil jako škola v přírodě. Do užívání Vězeňské službě ČR byl celý komplex převeden v roce 2000.

Autoři | Foto Vězeňská služba ČR

Štítky věznice, stavby, vláda, Světlá nad Sázavou, Petr Dohnal, Vězeňská služba České republiky, Česko, ubytovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světelská věznice bude mít novou ubytovnu pro ženy. Vejde se tam až 168 odsouzených | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.