Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Firma z Havlíčkova Brodu dostala tři pokuty za únik odpadní vody. Celkem zaplatí 155 tisíc

Společnost iBeton z Havlíčkova Brodu dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) tři pokuty v celkové výši 155 tisíc korun kvůli úniku odpadní vody z areálu její betonárky Knyk. Pochybení zjistila inspekce vloni v srpnu, uvedl v tiskové zprávě ředitel havlíčkobrodského inspektorátu ČIŽP Jan Panský. Firma považuje postih za neúměrně vysoký. Podle jednatele Tomáše Milichovského sice pokuty zaplatila, ale brání se právně.

Milichovský uvedl, že za dvě desetiletí činnosti neměl jejich provoz žádné problémy s životním prostředím. Jímka podle něj přetekla při dešti a firma hned udělala taková technická opatření, aby se událost nemohla opakovat.

Inspektoři se zabývali únikem závadných látek z provozovny firmy na sousední pozemek v katastrálním území vsi Knyk. Vytvořila se na nich vrstva betonového kalu s rozměry přibližně 30 krát 20 metrů. U hrany plotu společnosti iBeton byla podle inspekce patrná čerstvá vrstva navezené zeminy.

Kalová voda podle inspekce unikala otvorem z jedné ze čtyř betonových jímek, v nichž se zachycuje voda z čištění domíchávačů betonu. „V polovině září 2018 jsme s obviněným zahájili kontrolu zaměřenou na zacházení se závadnými látkami, kontrolu způsobu odběru vod, kontrolu havarijního plánu," uvedl Jan Panský.

Podnik neudělal všechna potřebná opatření 

Kvůli porušení zákona o ochraně zemědělského půdního fondu dostala firma iBeton, s.r.o., pokutu 50 tisíc korun. Další pokutu 70 tisíc korun jí inspekce dala kvůli porušení vodního zákona. Podle ní podnik neudělal při zacházení s betonovým kalem a kalovou vodou přiměřená opatření, tak, aby tyto závadné látky nevnikly do podzemních vod. Obě tyto pokuty jsou podle inspekce pravomocné.

Letos v lednu vyměřila ČIŽP této firmě třetí pokutu 35 tisíc korun. Zdůvodnila ji tím, že firma současně porušila i zákon o odpadech, protože voda unikající z kalové jímky v areálu betonárky obsahovala betonový kal, tedy odpad.

Autoři | Foto Česká národní banka

Štítky ekologie, stavba, pokuta, odpadní voda, Česká inspekce životního prostředí, Havlíčkův Brod, Knyk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma z Havlíčkova Brodu dostala tři pokuty za únik odpadní vody. Celkem zaplatí 155 tisíc | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.