Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vysočina přispěje na chod školních družin při nemocnicích. Podpora dosáhne k milionu korun

Kraj Vysočina uvolní na provoz školních družin při nemocnicích v regionu asi milion korun. Reaguje tak na to, že provoz přestal být hrazený ze státního rozpočtu. Přesto chce, aby tyto družiny pro dětské pacienty nemocnic v kraji zůstaly v provozu. Předpokládá, že je bude platit i v dalším roce. Novinářům to řekl hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Na Vysočině funguje Základní škola a Mateřská škola při zdravotnických zařízeních Kraje Vysočina sdružující školská zařízení v šesti nemocnicích v kraji.

Zaměstnává pět učitelek základních a mateřských škol, jejichž platy hradí ministerstvo školství. Na nemocniční družiny a jejich pracovníky ale stát od letošního roku neplatí. Nemocnice mají ale o zachování této služby zájem. Personál je vítaným doplněním zdravotnického týmu díky vazbě, kterou dokáže během hry s dětmi vybudovat, řekla Jana Sedláková, ředitelka Základní školy a Mateřské školy při zdravotnických zařízeních Kraje Vysočina.

Šancí, jak opět získat státní peníze i pro družiny v nemocnicích, je podle ní změna školní družiny na školní klub, jehož chod stát hradí. Bude se snažit změnu formálně zajistit už příští rok. Hejtman Běhounek  řekl, že je kraj připravený na chod družin dál přispívat. Nemocniční družiny ze státního financování vypadly loňskou novelou vyhlášky o zájmovém vzdělávání.

Děti personál oslovují „teto"

Havlíčkobrodskou nemocnici začaly navštěvovat učitelky základní a mateřské školy už brzy po vzniku dětského oddělení v roce 1947, řekla její mluvčí Petra Černo. „Po roce 1989 byla z důvodů rychle se zkracujících hospitalizací funkce učitelů ZŠ zrušena a omezen i počet učitelek MŠ a jejich pracovní doba," řekla Petra Černo. Dnes v nemocnici funguje herna s pedagogickým dozorem. Čas dětem krátí i to, že mohou být i v nemocnici v péči rodičů a neomezená možnost návštěv.

Učitelka pracuje také v nemocnici v Novém Městě na Moravě, kde škola vznikla v roce 1953. Děti ji oslovují „teto“. „Pokud zdravotní stav dětem dovolí trávit čas v nové velké herně, mohou si hrát tam, pokud musí být pacient na lůžku, teta přijde na chvíli za ním přímo na pokoj," řekla mluvčí nemocnice Tamara Pecková. Družina dnes částečně pomáhá i rodičům, kteří doprovázejí hospitalizované dítě. Pokud je dítě pod dohledem pedagoga, má rodič chvíli čas pro sebe.

V pelhřimovské nemocnici byla základní škola od roku 1954, pracovaly v ní i čtyři učitelky. Dnes mají děti na starost vychovatelka a učitelka mateřské školy. Školní zařízení mají v kraji také nemocnice v Třebíči, Jihlavě a Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod.

Autoři

Štítky škola, družina, nemocnice, podpora, peníze, Kraj Vysočina, školní družina, mateřská škola, Jiří Běhounek, ČSSD, Jana Sedláková, Základní škola a Mateřská škola, Nemocnice Třebíč, Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina přispěje na chod školních družin při nemocnicích. Podpora dosáhne k milionu korun | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.