Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Nejhorší vodu má i nadále Kachlička. Dva rybníky jsou nevhodné

Na Vysočině platí nadále zákaz koupání v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku. Ze zbývajících pěti přírodních koupališť na Vysočině, která tento týden kontrolovali hygienici, jsou kvůli znečištění vody nevhodné ke koupání rybníky Domanínský a Medlov na Žďársku. Vyplývá to z informací, které zveřejnila krajská hygienická stanice.

Hygienici tentokrát kontrolovali jen vodní plochy, které měly minulý týden nejhorší výsledky. U Kachličky prodloužili zákaz koupání vydaný koncem června. Ve vodě rybníku Domanínský podle nich sice klesl obsah sinic, ale zůstává hodně chlorofylu. V rybníku Medlov se od minulého týdne voda zhoršila. Obsahuje mnoho sinic, chlorofylu i vodní květ.

Jen o stupeň lepší hodnocení než Domanínský a Medlov dostala tento týden voda v nádržích Břevnická, Sedlice a Trnávka. Po koupání v nich by se lidé měli raději osprchovat.

Ze 17 vodních ploch v kraji zůstala do druhé poloviny srpna čistá voda v osmi. Jedná se o rybníky Malý Pařezitý, Velké Dářko, koupací biotopy v Třešti a Šiklově mlýně, zatopený lom u Horní Cerekve, přehradu Dalešice, rouchovanské koupaliště Stejskal a koupaliště u Nového Města na Moravě. Hygienická stanice pro letošek ukončí sledování kvality vody v přírodních nádržích k počátku září.

Sezonu pomalu uzavírají i městská koupaliště. Venkovní část jihlavského akvaparku Vodní ráj bude v provozu do 8. září. Třešťský biotop Malvíny bude otevřený asi do neděle. „Protože příští týden se má rapidně ochladit," řekl ČTK starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL). Ve venkovních bazénech Havlíčkova Brodu se lidé budou moci vykoupat i počátkem září. „Počítáme, že asi 14 dní budeme v pohotovosti. V případě teplejšího počasí otevřeno bude, ale už to nebude pravidlo," uvedl Petr Honsa z městských technických služeb.

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Jihlava

Štítky koupání, sezona, léto, voda, hygiena, Kraj Vysočina, rybník, Medlov, Krajská hygienická stanice, okres Havlíčkův Brod, okres Žďár nad Sázavou, Kachlička, koupaliště, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Nejhorší vodu má i nadále Kachlička. Dva rybníky jsou nevhodné | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.