Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj se letos chystá podpořit udržení prodejen v 94 vesnicích. Na třicítku obcí se nedostalo

Kraj Vysočina se letos chystá přispět na udržení prodejen s potravinami a smíšeným zbožím v 94 vesnicích. Rozdělí mezi ně 3,955 milionu korun. Starostové žádali o 5,17 milionu, peníze se nedostaly na 32 obcí. Z nich osm podle kraje chybovalo při podání žádosti. Návrh na rozdělení dotací projednala krajská rada, schvalovat ho bude krajské zastupitelstvo, řekl novinářům hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).

Mezi letošními úspěšnými žadateli je třeba Zadní Zhořec na Žďársku se 140 obyvateli. Od kraje by měl dostat 50 tisíc korun. „Žádáme podruhé, zkušenost s tím máme dobrou, pomáhá nám to," řekl starosta Antonín Klusák ke krajské dotaci. V obecní budově prodejnu provozuje firma COOP. Obec podle starosty hradí provozní náklady obchodu, i jeho ztrátu.

Kraj podpoří venkovské prodejny potřetí. V dotačním programu má čtyři miliony korun. Navržené dotace pro jednu obec se pohybují mezi 20 tisíci až 50 tisíci korunami.

Rozhoduje otvírací doba i podíl seniorů ve vesnici 

Dotační program Venkovské prodejny má Vysočina od roku 2017. V prvním ročníku nabídl kraj obcím dva miliony korun a s žádostí uspělo 55 obcí z 91. Vloni, kdy kvůli převisu zájemců kraj peníze v programu zdvojnásobil, dostalo dotaci kolem 90 obcí.

O krajskou dotaci mohou požádat obce do 5 tisíc obyvatel, pokud chtějí podpořit obchod v jimi spravované vsi, kde žije nejvýše 400 lidí. Při rozhodování o přiznání dotace hraje podle kraje roli například i to, kolik dní v týdnu má prodejna otevřeno, jestli poskytuje také další služby, ale i podíl seniorů ve vesnici.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky obchod, prodejna, podpora, vesnice, obec, dotace, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, ČSSD, Svaz českých a moravských spotřebních družstev, okres Žďár nad Sázavou, Zadní Zhořec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj se letos chystá podpořit udržení prodejen v 94 vesnicích. Na třicítku obcí se nedostalo | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.